Magazin

Ovo je razlog zašto ne bi trebalo da ručni prtljag ostavljate u pregradi iznad vašeg sedišta

Iako bi svako pomislio da su u avionu njegove stvari bezbedne jer lopov nema gde, činjenica je da se krađe dešavaju sasvim neprimetno, čak i na visini od 10.000 metara. Baš iz tog razloga treba biti oprezan i svoje stvari tokom boravka u avionu odlagati na bezbedan način. Savete kako se zaštititi od krađe podelio je jedan stručnjak za putovanja, a mi vam ih prenosimo kako biste na narednom putovanju bili potpuno sigurni.
Ovo je razlog zašto ne bi trebalo da ručni prtljag ostavljate u pregradi iznad vašeg sedišta© Canva / Yuliia Chyzhevska

Odeljak za prtljag koji se nalazi iznad vašeg sedišta u avionu, iako namenjene za odlaganje stvari onih putnika koji su smešteni na tim sedištima, uopšte nisu dobar izbor kada je reč o skladištenju ručnog prtljaga tokom leta. Razlog vas može iznenaditi.

Opasnost vreba kada se najmanje nadate

Tokom putovanja avionom se u vašem ručnom prtljagu obično nalazi najpotrebnije stvari, poput novca, ličnih dokumenata, gedžeta i punjača, ali i najvrednije - kao što je to skupocen nakit. Baš iz tog razloga se vaša torba ili ranac mogu lako naći na meti zlonamernih putnika, a vi za tren oka postati žrtva krađe.

"Iskorišćavanje osećaja sigurnosti putnika nakon što se udobno smeste je promišljen potez od strane lopova. U trenucima tokom obroka, kada su prigušena svetla ili kada se putnik udalji do toaleta, lopovi mogu okušati svoju sreću i ukrasti vredne stvari iz vaše torbe", upozorio je Džonatan Frankam stručnjak za putovanja u intervjuu za Dejli Mejl.

Umesto u odeljak iznad vašeg sedišta, stručnjak predlaže da svoj ručni prtljag smestite u skladišni prostor koji se nalaze sa suprotne strane prolaza. Tako će vam lične stvari uvek biti na oku, a kada se udaljite sa mesta - putnicima koji sede do vas, koje možete zamoliti da pripaze da neko ne otvori pregradu.

Kako se zaštititi od krađe u avionu

Način pakovanja, kada je reč o zaštiti od krađa u avionu, igra najvažniju ulogu. Sa aspekta bezbednosti ličnih stvari, Frankam navodi kako je investicija u putnu torbu ojačanih ivica i rajsferšlusa, i dodatno osiguranu PIN-kodom, možda i najbolja stvar koju možete da učinite za sebe. 

Osim toga, stručnjak za putovanja predlaže i da se ručni prtljag, bez obzira na to što je uvek sa vama u kabini, ipak obeležava prepoznatljivim nalepnicama, tračicama ili "tagom" na kome su ispisani vaše ime i prezime, kontakt telefon i adresa prebivališta.

Još jedan savet koji je on podelio tiče se razdvajanja stvari i to tako da vam telefon, nešto novca i lična dokumenta uvek budu u odvojenoj torbici koju ćete nositi oko struka. Na taj način, čak i ukoliko dođe do toga da budete opljačkani, ono najznačajnije za nastavak putovanja ostaće kod vas, na sigurnom.

image