Magazin

Opasan trend se širi TikTok platformom: Eksperti upozoravaju da može ugroziti život

Putnicima na dužim letovima je gotovo uvek potreban san, zbog čega oni pronalaze najrazličitije poze u kojima će zaspati. Međutim, iako san jeste važan, još je važnije voditi računa o svojoj, i bezbednosti drugih putnika. Jedan TikTok video uznemirio je eksperte i iskusne letače, budući da su podeljeni saveti veoma opasni po život.
Opasan trend se širi TikTok platformom: Eksperti upozoravaju da može ugroziti život© Canva / Alena Ozerova

Spavanje u avionu je mnogim putnicima nešto bez čega ne mogu, naročito ukoliko let između dve destinacije traje dugo. Onima u ekonomskoj klasi je, međutim, često vrlo izazovno da pronađu pozu u kojoj će im biti udobno, pa se dovijaju na najrazličitije načine. 

Sada su se na društvenoj mreži TikTok pojavili snimci na kojima se prikazuje trik za koji mnogi trvde da olakšava spavanje u avionu. Međutim, eksperti i iskusni letači upozoravaju da se ovakvog saveta ni slučajno ne treba pridržavati, budući da može biti opasan po život.

Savijanje i vezivanje nogu pojasom može imati nesagledive posledice

U video-uputstvu koje je podelila TikTok korisnica @Lexi na svom nalogu na ovoj društvenoj mreži, navedeno je da je najbolje spavati u avionu u "fetus" položaju. Na viralnom snimku koji je pregledalo već više od 21 miliona korisnika, Leksi objašnjava da noge treba podići na sedište, a zatim ih pričvrstiti sigurnosnim pojasom. Na taj način se sprečava proklizavanje sa sedišta za vreme spavanja.

Eksperti upozoravaju: "Ovo može ugroziti život!"

Među milionima korisnika koji su pregledali viralni video, našli su se i brojni ekperti u oblasti avijacije, letačko osoblje i iskusni putnici, koji su mahom negativno odreagovali na podeljeni savet. Kako je navedeno u pojedinim komentarima ispod video-snimka, ovakav način vezivanja sigurnostnih pojaseva može biti opasan po život ukoliko avion uđe u zonu turbulencije ili prilikom neke druge nepredviđene situacije na letu.

"Govorim vam ovo kao stjuardesa... Molim vas nemojte ovo raditi na letu", napisala je jedna stjuardesa u komentarima.

"Ukoliko ste za sedište pričvršćeni u predelu članaka, možete se naći u situaciji koja ugrožava život, naročito ako se desi da treba brzo da se otkopča sigurnosni pojas", rekao je Majkl Valas, ekspert za putovanja, za magazin Trilist. "Ovakvo vezivanje pomera težište i može izazvati naglo sudaranje sa sedištem ispred, ali i udaranje glavom o kolena, što potencijalno može izazvati i potres mozga", objasnio je ekpert.

image