Magazin

Još jedan viralan trend "vreba" na TikToku: Lažni eksperti preporučuju "trening za kosu"

Sa prikupljenih preko 166 miliona pregleda, haštag #hairtraining je jedan od najpopularnijih trendova koji se trenutno "vrte" na TikToku. Kreatori se svi do jednog kunu u pozitivne efekte ovakvog treninga za kosu: nakon samo 30 dana ona je gušća, sjajnija i manje se masti. Ali, da li je to baš tako? I, da li ovakva (ne)briga o kosi može imati štetne posledice?
Još jedan viralan trend "vreba" na TikToku: Lažni eksperti preporučuju "trening za kosu"© Canva / puhhha

Na TikToku je gotovo preko noći postao viralan čudan trend u kome korisnici ne peru kosu 30 dana. Kreatori sadržaja ovakvu praksu nazivaju "treningom za kosu", a kako tvrde u video snimcima koje objavljuju, efekti su zadivljujući! O čemu se ovde radi i šta kažu eksperti iz oblasti dermatologije i trihologije po pitanju ovakvog načina (ne)brige o kosi?

"Trening za kosu" broji milionske preglede na TikToku

Iako se trend pojavio relativno nedavno, popularnost koju je stekao je prosto neverovatna: haštag #hairtraining već sada broji preko 166 miliona pregleda! Ideja trenda je u pranju kose samo jednom mesečno, a lažni stručnjaci tvrde da je nakon ovakvog treninga kosa neuporedivo gušća, blistavija i manje podložna mašćenju. Nažalost, u pitanju je samo još jedan u nizu viralnih trendova koji nemaju nikakvog efekta, već mogu izazvati širenje štetnih čestica na kožu lica i vrata, pa i zapaljenske procese.

Međutim, kao ni mnogi drugi trendovi na TikToku, ni ovaj nema nikakvu naučno-istraživačku pozadinu. Jedini agrument u korist ovakvog "treninga" je da je prečesto pranje kose i tretiranje različitim sredstvima štetno, i dovodi do isušivanja epidermisa, a posledično i disbalansa u ishrani folikula dlake. Naravno, pod prekomernim tretiranjem kose stručnjaci podrazumevaju pranje svaki dan, a ne češće od jednom mesečno.

Šta utiče na mašćenje kose

Pre svega, važno je da razumemo da je mašćenje kose prirodan proces koji nastaje kao posledica lučenja sebuma iz žlezda koje se nalaze na površini kože. Tokom dana, naše žlezde luče i do 20 grama sebuma koji proniče u dlaku i štiti je od isušivanja. Dakle, to je nešto što je svojstveno svima nama i ima svoju svrhu.

Ono što se razlikuje od osobe do osobe jeste intenzitet rada ovih žlezda: on je uslovljen godinama života, zdravstvenim stanjem pojedinca, genetikom i mnogim drugim faktorima. Čak i mesto stanovanja može uticati na to koliko se naša kosa brzo masti. Obično stanovnici velikih gradova koji su izloženi većem zagađenju primećuju veće lučenje sebuma od onih koji žive u manjim sredinama ili na selu. I to je normalno.

Šta kažu stručnjaci - koliko često treba prati kosu

Univerzalni odgovor na ovo pitanje ne postoji, budući da je i samo mašćenje kose individualno. Ali, postoji nešto što se odnosi na apsolutno svakoga: kosu ne bi trebalo prati svaki dan. Prečesto pranje kose može našem temenu i vlasima doneti više štete nego koristi.

Jedno istraživanje objavljeno u magazinu Skin Apendedž Disorders je pokazalo da je optimalan broj pranja na nedeljnom nivou - pet do šest. Dakle, ne svaki dan, ali svaki drugi, a ponekad i svaki. Na taj način se koža glave ne isušuje previše, a opet se skalp i kosa održavaju čistim i urednim.

image