Magazin

TikTok trik za izbeljivanje zuba: Jednostavan recept koji je pokorio društvene mreže

Na društvenoj mreži TikTok već nedeljama unazad sve je popularniji "domaći" recept za beljenje zuba čiji su sastojci uobičajene namirnice ili preparati koje svako od nas ima. Ništa neobično ili preterano skupo, ništa što zahteva poseban trud u pronalaženju. Rezultat je gotovo momentalan, ali, šta je sa posledicama koje ovakvo beljenje ostavlja po zubnu gleđ?
TikTok trik za izbeljivanje zuba: Jednostavan recept koji je pokorio društvene mreže© Canva / Aleksandr Rybalko

Sa porastom upotrebe društvenih mreža i broja "bjuti-influensera", količina trikova za mladalački izgled, negu kose i tela i sličnih "lajfhakova" o kojima nismo mogli ni sanjati pre deset ili dvadeset godina dostigla je neverovatne razmere. Među društvenim mrežama sa najviše sadržaja vezanog za lepotu, istakao se TikTok, platforma na kojoj se kreiraju kratki video zapisi, a većina trikova veoma su jednostavni i apsolutno bezazleni. Ipak, koliko su korisni ostaje da procene gledaoci.

Izbeljivanje zuba u kućnim uslovima

Jedan od takvih trikova koji je "zapalio" TikTok je i trik za izbeljivanje zuba u kućnim uslovima, bez odlaska u stomatološku ordinaciju. Korisnica pod imenom Kristen Maćado objavila je video na kome je otkrila tajnu svog snežno belog osmeha, a neverovatno jednostavan recept gotovo preko noći pregledalo skoro 16 miliona korisnika, a skoro dva i po miliona korisnika označilo je da im se ovaj trik sviđa!

"Stalno mi ljudi udeljuju komplimente i govore kako su mi zubi jako beli. Otkriću vam tajnu: koristim samo tečnost za ispiranje usta, hidrogen peroksid i malo sode bikarbone, čime ispiram usta svako veče pred spavanje nakon pranja zuba", navela je Kristen u video koji je podelila.

Mišljenja stomatologa o ovom triku su pozitivna, ali ipak povedite računa

U moru komentara koji su se pojavili na Kristeninom videu, našli su se i oni koje su ostavili stomatolozi, a iznenađujuće je i to da su njihova mišljenja mahom bila pozitivna, uz nekoliko opaski.

"Ono što Kristen prikazuje u videu je površinsko izbeljivanje zuba, kao prilikom korišćenja posebne paste za izbeljivanje. Drastična razlika kao nakon ordinacijskog izbeljivanja zuba ovakvom metodom ne može se postići", naveo je doktor Rubinov.

I doktor Rubinštaj, stomatolog, izneo je svoje mišljenje o ovoj metodi: "Ovako nešto ne bi trebalo da bude deo svakodnevne rutine, budući da kiselina iz ove kombinacije može iziritirati desni i oštetiti zubnu gleđ". Ovako nešto nikako se ne preporučuje osobama sa karijesom, onima koji imaju fasete ili osetljive desni!

image