Magazin

Ovi auto-delovi su najčešće na meti lopova

Automobil na klocnama je u poslednje vreme ponovo vrlo učestala pojava, baš kao i 90-ih godina prošlog veka kada su ulicama Beograda i drugih gradova harali sitni lopovi. Danas se ovi banditi ne ograničavaju samo skidanjem točkova sa kola, već su počeli da skidaju sa vozila i druge delove.
Ovi auto-delovi su najčešće na meti lopova© Canva / welcomia

Sitni lopovi, koji ne kradu čitave automobile već samo automobilske delove, postoje u svakom gradu, a njihove žrtve su kako stariji, ređi modeli četvorotočkaša, tako i luksuzni noviteti koji su se u prodaji pojavili tek nedavno. Ukradene delove oni potom prodaju na crnom tržištu, gde se cene mogu kretati od 20-ak evra pa sve do nekoliko hiljada. Šta je posebno primamljivo lopovima?

Retrovizori su uvek na ceni

Ubedljivo najprimamljiviji plen kradljivcima auto-delova jesu retrovizori, jer se oni najbrže i najjednostavnije skidaju sa kola, a i uvek su tražena roba. Posebno su im atraktivni retorvizori novijih automobila koji su opremljeni senzorima za prepoznavanje vozila u mrtvom uglu i sa integrisanim migavcima - njihova cena dostiže i nekoliko stotina evra, a budući da se često mogu oštetiti prilikom gradske vožnje, potražnja za njima je velika.

Farovi, migavci i štop-svetla se takođe često kradu

Odmah nakon retrovizora su farovi, migavci i štop-svetla, prenosi portal Kar Vertikal. Zavisno od modela automobila i godišta proizvodnje, cene za ove delove kreću se i do nekoliko hiljada evra, a budući da su lak plen, kradljivci prosto ne mogu da im odole. Ukradena svetla nekada se nađu na oglasima na kojima se prodaju polovni auto-delovi, a nekada i u inostranstvu, gde im je teže ući u trag.

Registraske tablice su jednako primamljive lopovima

Treća najinteresantnija "delicija" lopovima jesu registarske tablice, koje se najčešće kradu kako bi se stavile na neko drugo vozilo i iskoristile u (potencijalno) kriminalne svrhe. Koristeći registraciju drugog vozila, zlonamernici mogu praviti saobraćajne prekršaje bez straha da će im stići kazna, ali i zavarati trag policajcima koji kontrolišu kamere postavljene u najprometnijim gradskim i međugradskim saobraćajnicama.

... Kao i volan, enterijer, točkovi i katalizatori

Među najčešće kradenim auto-delovima su i volan, enterijer automobila (posebno ako je on neke neobične boje ili napravljen od kože ili prevrnute kože), točkovi i katalizatori. Istina, kako bi skinuli sa vozila pomenute delove, kradljivcima je potrebno nešto više vremena, pa se za ovakve krađe odlučuju samo kada imaju sve uslove, odnosno, kada je auto parkiran u slabo osvetljenoj ulici koja nije mnogo prometna.

image