Magazin

Ove stvari mogu narušiti vaš sluh, i da ne slutite

O štetnom uticaju glasne muzike na sluh znaju svi, ali ono o čemu mnogi ne razmišljaju jeste činjenica da čak i svakodnevne aktivnosti poput kućnih poslova ili odlaska u restoran ili bar mogu pogoršati sluh. I to nije jedino što preti ljudskom uhu.
Ove stvari mogu narušiti vaš sluh, i da ne slutite© Canva / Daria Kulkova

Gubitak sluha nije nešto o čemu ljudi razmišljaju u 20-im ili 30-im godinama života. Ali, čak i tada se sluh može pogoršati ili potpuno nestati. Nekada su uzročnici pojedina zdravstvena stanja, poput dijabetesa ili meningitisa, a nekada i potpuno neuobičajene stvari kojima smo potencijalno izloženi svakoga dana.

Ova loša navika može dovesti do gubitka sluha

Izloženost duvanskom dimu može biti vrlo štetna za zdravlje ušiju, premda se u njemu nalaze i pojedine vrlo toksične hemikalije. "Oštećenja mogu nastati čak i u najranijem uzrastu prilikom takozvanog pasivnog pušenja", navodi doktor Triša Ešbi-Skabis u intervjuu za portal Self.

U odlasku na posao i povratku kući se takođe kriju "okidači" gubitka sluha

Tokom odlaska na posao i povratka kući mnogi od nas su izloženi buci koju stvaraju prevozna sredstva, a koja je neretko i veoma intenzivna. Autobusi "proleću" pored nas, u gužvi uvek neko svira, a i glasna muzika koja nam svira na radiju ili preko slušalica može uticati na pogoršanje sluha.

Kućni poslovi su takođe štetni za naše uši

Košenje trave u dvorištu, usisavanje kuće, pa čak i blendanje hrane u blenderu ili korišćenje štapnog miksera mogu negativno uticati na sluh. "Ukoliko je buka koju proizvode ovi uređaji veća o 80 decibela, trebalo bi da ih koristite što kraće", upozorila je Ešbi-Skabis.

Bioskopi, barovi i sportski događaji su izvor buke

Odlasci na sportske utakmice, u bioskope, zabavne parkove i noćne klubove može izazvati probleme sa sluhom, naročito ukoliko su učestali. Da li je neko mesto potencijalno opasno po sluh možete lako utvrditi: ukoliko morate povisiti ton kako biste pričali sa sagovornikom, znači da je buka prevelika.

Sluh može narušiti i posao kojim se bavite

Ukoliko vaše radno mesto podrazumeva konstantno izlaganje buci, vaš sluh bi već nakon nekoliko godina mogao biti narušen. U posebnoj zoni rizika su konobari i šankeri, vozači kamiona i autobusa, zaposleni u fabrikama, pa čak i zubari, koji su svakodnevno izloženi zvukovima čija jačina premašuje 85 decibela.

image