Magazin

Devojka trajno izgubila sluh tako što je 2 godine za redom spavala sa slušalicama

Mlada Kineskinja koja je svake noći spavala sa slušalicama pune dve godine potpuno je ogluvela na jedno uvo. Ova vest koju su preneli mnogi mediji još jednom je podsetila sve nas o važnosti brige o očuvanju sluha i o tome koliko ga slušalice mogu oštetiti.
Devojka trajno izgubila sluh tako što je 2 godine za redom spavala sa slušalicama© Canva / stockfour

Izvesna gospođica Vang, koja do juče nije ni sanjala da će postati glavna svetska vest, sada to jeste. Njen slučaj trajnog gubitka sluha odzvanja svim svetskim medijima i služi za primer svim mladim ljudima koji po nekoliko sati dnevno provedu sa slušalicama u ili na ušima, slušajući muziku.

Banalna navika prouzrokovala veliki zdravstveni problem

Prve probleme Vangova je primetila na poslu, kada je sve češće imala poteškoće da čuje šta joj šef šapuće na uvo tokom sastanaka. Kako bi ustanovila o čemu se radi, ona je zakazala detaljan pregled kod lekara, koji je otkrio poražavajuću činjenicu: ona je potpuno izgubila čulo sluha u levom uhu.

Kada su je lekari upitali da li je nedavno doživela neku traumu ili dugoročno bila izložena velikoj buci, Vangova je odgovorila odrično. Ali je lekarima rekla kako svake noći spava sa slušalicama, slušajući opuštajuću muziku, prenosi kineski magazin Pejper.

"Kada sam bila na fakultetu volela sam da utonem u san uz muziku. Tako bih i zaspala. Onda mi je to ušlo u naviku i evo dve godine spavam tako", objasnila je ona doktorima.

Lekari ustanovili da je slušanje muzike prouzrokovalo gubitak sluha

Nakon što je Vangova podelila sa doktorima svoju rutinu, u njima nije ostala ni trunka sumnje da je gubitak sluha prouzrokovan upravo spavanjem sa slušalicama. Slušanje muzike, pa čak i tihe, u dužem vremenskom periodu izaziva trajno oštećenje sluha.

Srećom, zdravstveni problem sa kojim se susrela Kineskinja nije nerešiv - uz odgovarajući slušni aparat gubitak sluha moguće je delimično povratiti. Ali, problem je mogao biti preveniran da je o svom zdravlju devojka više vodila računa.

Pravilo "tri po šezdeset"

Kako je priča Kineskinje preko noći postala viralna, ona je poslužila i kao odličan primer mladima šta nikako ne treba da rade. Ujedno, lekari su još jednom naglasili da je za očuvanje sluha potrebno poštovati pravilo "tri po šezdeset". Samo na taj način se čulo sluha može dugoročno sačuvati, a sve zdravstvene tegobe povezane sa njim blagovremeno preduprediti.

Ovo pravilo podrazumeva sledeće:

  • ne izlagati se buci većoj od 60 decibela u dužem vremenskom periodu
  • ne slušati muziku preko slušalica duže od 60 minuta
  • i ograničavati zvuk na uređajima na najviše 60 procenata.
image