Magazin

Prekomerno korišćenje digitalnih uređaja može izazvati slepilo kod dece, upozoravaju stručnjaci

Prekomerno provedeno vreme ispred ekrana znači da je generacija Zed propustila izlaganje neophodnom prirodnom svetlu tokom ključnih godina rasta i razvoja, što potencijalno može imati katastrofalne dugoročne uticaje na njihov vid, smatraju stručnjaci. U ekstremnim slučajevima, konstantno izlaganje digitalnim uređajima može izazvati trajno oštećenje vida.
Prekomerno korišćenje digitalnih uređaja može izazvati slepilo kod dece, upozoravaju stručnjaci© Freepk/DC Studio

Svet već neko vreme doživljava porast stope kratkovidosti, ali brojke su sada dostigle nivoe epidemije, a svetski poznati hirurg oka dr Jorn Jorgensen upozorava da će biti samo još gore.

On smatra da da deca koja borave u zatvorenom prostoru i gledaju elektronske uređaje u ključnom periodu razvoja tokom puberteta, ne dobijaju dovoljno dopamina, što zauzvrat oštećuje njihove oči.

"Deca ne izlaze napolje onoliko koliko su to činile prethodne generacije, sve što im je potrebno je ispred njih, na njihovim uređajima. To znači da tokom kritičnog perioda njihovog života oni ne dobijaju prirodnu sunčevu svetlost, alarmantno je, a ono što vidimo je epidemija," rekao je dr Jorgensen za "Dejli mejl".

Dodaje da je izlazak napolje i bavljenje sportom ili bilo koja vrsta igre sa prijateljima može podstaći proizvodnju dopamina.

"Možemo podsticati decu da izađu napolje i više se bave sportom, ali ne možete da preokrenete ono što se već desilo, posebno zbog uticaja društvenih mreža, koji igraju tako važnu ulogu u njihovim životima."

Pored toga, on smatra da prekomerna količina vremena provedenog gledajući u telefone i tablete nekoliko centimetara od lica, može razviti miopiju, to jest kratkovidost.

Držanje ekrana veoma blizu lica znači da je broj treptaja manji, ali bez obzira na to, oči moraju više da rade kako bismo ostali skoncentrisani na zadatke koji su tako blizu. To znači da se mišići u oku istežu i sočivo se pomera, što dovodi do postepenog izduživanja očne jabučice, pa se način na koji se fokusiramo na objekte u daljini pogoršava.

Osim kratkovidosti, dr Jorgensen upozorava ozbiljni slučajevi oštećenja mogu dovesti do slepila. Na primer, loši slučajevi miopije kod mladih ljudi povećavaju šansu da razviju makularnu degeneraciju za 41 odsto, pokazuju studije. Makularna degeneracija, od kojih je jedna vrsta povezana sa uzrastom, vodeći je uzrok slepila.

"To je veoma ozbiljna situacija, viđamo slučajeve visoke miopije 30 puta češće, što izaziva pokretače bolesti oka kao što su katarakta, glaukom, odvajanje mrežnjače..."

Zanimljivo je da je dr Jorgensen kroz svoj rad u Kini otkrio da u ruralnim oblastima, kao što je Tibet, gde je veća verovatnoća da deca rade na farmama, nivo miopije dramatično opada.

Stručnjaci dodaju da, iako su elektronski uređaji postali vrsta savremene "dadilje", posledice koje imaju na vid, ali i na celokupni razvoj dece, mogu biti veoma negativne. Savetuju roditeljima da ozbiljno porazmisle o ograničavanju vremena pred ekranom za svoje mališane.  

image