Magazin

Vozači iz ovih zemalja pređu najviše kilometara godišnje: Evo na kom mestu je Srbija

Prosečan Srbin dnevno pređe nešto više od 55 kilometara kolima, a ovaj podatak dovodi nas do brojke od 20.028 kilometara godišnje. Gde smo u odnosu na druge zemlje Evrope i sveta u ovoj kategoriji? I ko to "ne izlazi" iz kola, a ko, naprotiv, najmanje upravlja četvoročkašem?
Vozači iz ovih zemalja pređu najviše kilometara godišnje: Evo na kom mestu je Srbija© Canva / LoggaWiggler

Broj pređenih kilometara je, prilikom kupovine automobila, jedan od najznačajnijih parametara, budući da obično ukazuje na istrošenost vozila. U kojim zemljama sveta je vozačima automobil poput druge kuće, a gde ga voze minimalno otkrili su stručnjaci, kao i to na kom se mestu nalazi Srbija i "komšijske" nam države.

U ovoj zemlji vozači "ne izlaze" iz automobila

Prosečan Holanđanin godišnje automobilom pređe neverovatnih 29.851 kilometar, pokazuju podaci koje je prikupila kompanija KarVertikal, koja je specijalizovana za proveravanje ispravnosti vozila pre kupovine. Odmah za njima su i Španci, koji godišnje pređu prosečno 29.017 kilometara, Danci sa pređenih 27.346 kilometara i stanovnici Belgije koji automobilom pređu 24.308 kilometara godišnje.

Francuzi u proseku odvozaju 23.775 kilometara za godinu dana. Budući da na pređenih 100.000 kilometara dospevaju veliki servis, a često i druga servisiranja vozila, stanovnici ovih zemalja već nakon 3 ili 4 godine obično prodaju svoje četvorotočkaše, ne bi li izbegli troškove, i kupuju nove automobile na narednih par godina. Ovi automobili tada dobijaju drugu šansu i neretko se prodaju putem oglasa, a potom i uvoze u druge evropske zemlje.

Srbi u TOP 20 po broju pređenih kilometara

Prema podacima za prethodnu godinu, u Srbiji je registrovano skoro 2,4 miliona putničkih automobila, a ukoliko se to uporedi sa brojem stanovnika, lako možemo zaključiti da je ovo prevozno sredstvu itekako zastupljeno kod nas. A prema podacima Kar Vertikala, i veoma korišćeno. Prosečan Srbin godišnje svojim kolima pređe 20.028 kilometara, odnosno nešto manje od 55 kilometara dnevno!

Kada je reč o našim komšijama, statistika je sledeća: stanovnici Bugarske za godinu dana pređu 20.999 kilometara (dakle, više od Srba), Hrvati - 19.587 kilometara, ti iza njih su, po broju pređenih kilometara, Mađari - sa 19.357. Ubedljivo najmanje kilometara na svetskom niovu pređu Amerikanci - 16.941, ali je razlog taj što ih prebrzo oštete u saobraćajnoj nezgodi, pa vozilo ne bude u voznom stanju.

image