Magazin

Mapa otkriva gde se u mozgu osećaju različite vrste ljubavi - svaka aktivira različite delove

Iako ljubavne pesme često govore o tome da se ljubav najviše oseća u srcu, izgleda da to nije poptuno tačno. Ispostavlja se da mozak ima veliku ulogu u tome kako doživljavamo ljubav ne samo prema partneru, već i prema prijateljima, nepoznatim ljudima, kućnim ljubimcima, prirodi... Otkriveno je da svaka vrsta ljubavi aktivira različite delove mozga, ali jedna ljubav se posebno izdvaja po intenzitetu.
Mapa otkriva gde se u mozgu osećaju različite vrste ljubavi - svaka aktivira različite delove© Freepik/starline

Od romantične ljubavi prema partneru do ljubavi koju osećate prema svom psu, neverovatne mape mozga otkrivaju koje vrste ljubavi mogu aktivirati određene oblasti. Na primer, dok se romantična ljubav snažno oseća u društvenim delovima mozga, ljubav roditelja prema svojoj deci izazvala je najsnažniju reakciju od svih, jer se prostirala na više područja.

"Kada je u pitanju roditeljska ljubav, došlo je do aktivacije mozga duboko u sistemu "nagrađivanja", u području striatuma. Ovo nije viđeno ni za jednu drugu vrstu ljubavi," kaže filozof i istraživač dr Partili Rine sa Univerziteta Aalto u Finskoj.

Da bi tačno videli gde se ljubav oseća u mozgu, istraživači su analizirali 55 roditelja koji su ujedno tvrdili da su i u srećnoj ljubavnoj vezi. Učesnicima su čitane različite kratke priče, od kojih svaka opisuje jednu vrstu ljubavi. U isto vreme su im skenirani mozgovi i naučnici su mogli da gledaju koje oblasti su bile više, a koje manje aktivne.

Na primer, da bi izazvali osećaj roditeljske ljubavi, učesnicima je pročitano: "Prvi put vidite svoje novorođeno dete. Beba je meka, zdrava - najveće čudo vašeg života. Osećaš ljubav prema njoj."

Da bi se obezbedilo osnovno merenje za poređenje, učesnicima je dato i nekoliko izuzetno dosadnih, neutralnih scenarija, kao što je gledanje kroz prozor autobusa. Učesnici su zatim ostavljeni na 10 sekundi da zamisle sebe u svakom od ponuđenih scenarija, dok su istraživači pažljivo snimali stanja njihovog mozga.

 

Kombinujući rezultate svakog od učesnika, istraživači su uspeli da naprave mapu šest različitih vrsta ljubavi. Glavna razlika između rezultata bila je u intenzitetu moždane aktivacije koju su pokrenuli. Na primer, očigledne su bile razlike između mapa mozga koja je povezana sa ljubavlju koju osećate prema strancu, u odnosu sa onom povezanom sa ljubavlju prema prijatelju.

Dakle, što nam je neko bliži, društveni regioni našeg mozga se intenzivnije aktiviraju kao odgovor na taj osećaj ljubavi. Ubedljivo najsnažnija reakcija od svih bila je ljubav koju je doživeo roditelj prema detetu, a zatim romantična.

Međutim, na obrazac aktivacije mozga nije uticala samo bliskost sa drugim ljudskim bićem, već i sa životinjama ili prirodom. Ljubav prema kućnim ljubimcima i ljubav prema prirodi su proizveli izrazito različite obrasce aktiviranja mozga od onih koje proizvodi ljubav prema drugim ljudima.

Na primer, ljubav prema prirodi aktivira regione centra nagrađivanja koji su povezani sa vizuelnom obradom i svesti o prostoru. Interesantno je i da su istraživači otkrili da je ljubav prema kućnim ljubimcima napravila toliko značajne promene u misaonim procesima, da su mogli da uoče ko je od učesnika vlasnik životinje ili ne, samo po njihovoj moždanoj aktivnosti, prenosi "Dejli mejl".

Za te vlasnike kućnih ljubimaca je slušanje priče o svojoj voljenoj životinji takođe aktiviralo društvene oblasti mozga koje su uglavnom povezane sa ljubavlju prema ljudima. Ovo istraživanje dokazuje da ljubav zaista vrlo složena, i da utiče ne samo na naše ponašanje ili telo, već i procese u mozgu.

image