Magazin

Leptirići u stomaku: Dobar znak, kratkotrajno uzbuđenje ili anksioznost?

Mnogima su dobro poznate "varnice" i "leptirići u stomaku" najvažniji dokaz da je neko dobar potencijalni partner, jer veruju da se podrazumeva da strast i uzbuđenje budu glavni deo prvog upoznavanja. U suprotnom, to znači da privlačnost i "hemija" ne postoji! Međutim, ovakve reakcije ne ukazuju uvek na zaljubljenost, već mogu da budu simptom nervoze, anksioznosti ili da nam govore da naše emocije nisu dovoljno iskrene.
Leptirići u stomaku: Dobar znak, kratkotrajno uzbuđenje ili anksioznost?© Pexels/Елена Вотинцева

Svako ima različite kriterijume kada je u pitanju traženje partnera, kao što su fizički izgled, zanimanje, način komunikacije, zajednička interesovanja... Među navedenim primerima, postoji još jedan uslov, koji za neke može biti presudan: leptirići u stomaku.

Neki će da upoznaju novu osobu, odu na sastanak, lepo se provedu i zaista osećaju privlačnost, ali budu razočarani ili zbunjeni kada nema tih dobro poznatih "varnica". Njih osećamo samo u blizini onoga ko nam se dopada i deluju kao neka vrsta nevidljivog magneta koji nas privlači k njima, tako da, bez ovog znaka, ljudi često veruju da ne postoji šansa za dobru i kvalitetnu vezu, pa odustanu od daljeg upoznavanja.

Da li su leptirići na početku uvek dobar predznak

Mnogi slušaju signale koje im telo šalje kada su u blizini određene osobe (na primer, ubrzano disanje i puls) i smatraju da, ako se baš ništa posebno ne dešava, ako se osećaju neutralno ili su sasvim mirni, to znači da ne postoji strast, radoznalost, senzualnost...

Ipak, postoje brojni primeri koji ukazuju na potpuno suprotno. Mnoge duge veze i srećni brakovi su prvenstveno počeli kao prijateljski odnosi, koji su potom prerasli u nešto više a tek nakon određenog vremena su počele da se pojavljuju "varnice". U ovom slučaju, one su dobar znak, jer se oba partnera dobro poznaju i ova vrsta strasti može da predstavlja novo, uzbudljivo poglavlje.

S druge strane, varnice na samom početku mogu da budu pozitivne i ukazuju na privlačnost, ali uglavnom samo na fizičku, jer nije moguće da osećamo iskrene emocije prema nekom koga ne poznajemo dovoljno dobro. Ovakva vrsta osećaja u većini slučajeva veoma brzo izbledi.

Ima i onih koji su, zbog iskustva iz prošlosti, navikli da u emocionalnom odnosu svaka interakcija mora da bude "vatrena", bez obzira da li je pozitivna ili negativna. Kada to nedostaje pri novom upoznavanju, pojedinac može da pomisli da nedostatak ovakve energije znači da nije kompatibilan sa trenutnim partnerom, dok zapravo predstavlja manjak anksioznosti i nervoze (na koju je prethodno navikao). 

Nekima "leptirići u stomaku" mogu da naglašavaju i neizvesnost, jer ne mogu precizno da "pročitaju" osećanja druge strane, što skoro svaki susret čini uzbudljivijim i predstavlja psihološku igru. 

Dakle, koji god da je razlog za varnice na početku, one mogu brzo da splasnu i da pravi problemi u odnosu postanu očigledni tek kasnije. U većini slučajeva, tada dolazi do razočarenja i frustracije, jer očekivanja kod oba partnera nisu ispunjena i potreban je veliki trud za razvijanje potpuno nove perspektive i okretanje "novog lista", kako bi se odnos sačuvao i gradio na kvalitetan način. 

Pitanja koja sebi možemo da postavimo

Umesto da priželjkujemo da se pojave leptirići, nakon prvih nekoliko sastanaka sa novom osobom, dobro je da sebi postavimo sledeća pitanja:

  • Da li je moje telo bilo opušteno ili napeto tokom razgovora?
  • Da li se osećam iscrpljeno nakon sastanka?
  • Ima li nešto što me mnogo interesuje o drugoj strani, o čemu bih još želeo/la da čujem?
  • Da li smo se smejali?
  • Osećam li se zadovoljno razgovorom, da li je bilo velikih neslaganja?
  • Je li moja pažnja bila usmerena na njega/nju ili su mi misli lutale?

Na kraju, čak iako osetimo leptiriće, to ne znači da veza nema dugotrajnu budućnost, već da bi trebalo da budemo svesni da trenutni osećaj zaljubljenosti i senzualnosti može da nestane, tako da će biti potreban trud i posvećenost ako želimo da imamo iskren i dubok emocionalni odnos.

image