Magazin

Što više koštaju burme, to je veća verovatnoća da će se par razvesti, kaže studija

Još od davnih dana nam je poznata rečenica "Dijamanti su večni", to jest verovanje da dijamantski prsten može da "zapečati" srećnu i dugovečnu sudbinu ljubavnog odnosa. Može li prstenje zaista odrediti budućnost braka? Nauka kaže - da, ali na malo drugačiji način. Iako ovaj detalj ne mora da bude presudan, nekoliko različitih istraživanja su pokazala da parovi koji su se brzo rastali nakon venčanja su zapravo oni koji su imali skupe burme i ekstravagantne svadbe.
Što više koštaju burme, to je veća verovatnoća da će se par razvesti, kaže studija© Pixabay/PRISCILAFLORES

Jedna od najpoznatijih studija na ovu temu je sprovedena pre nekoliko godina, a u njoj je analizirano oko tri hiljade parova. Istraživači su želeli da otkriju da li postoji veza između trajanja braka i količine novca koji je bio potrošen na vereničko prstenje i venčanje.

"Reklamiranje koje primenjuje industrija venčanja pospešuje verovanje da skupo vereničko prstenje i ekstravagantna svadba predstavljaju simbol ljubavi ili pomažu da brak bude uspešan," obajšnjava za žurnal "Riserč gejt" profesor ekonomije i jedan od autora studije, Hugo Mialon. Ipak, rezultati su pokazali da skupocena ceremonija ne mora da obećava uspešan zajednički život.

Prema analizi, autori su zaključili da su muškarci koji su potrošili između 2.000 i 4.000 dolara na verenički prsten su se razveli u većem broju (1.3 puta više) nego oni koji su potrošili između 500 i 2.000 dolara na prsten. Međutim, studija otkriva i da ako je prsten koštao manje od 500 dolara, parovi su imali veću verovatnoću za razvod.

Dakle, može se reći da "zlatna sredina" iznosi cenu od 500 do 2.000 dolara za prstenje, ali autori su naglasili da ne bi trebalo da verujemo da skup prsten obećava siguran razvod, već samo da je dobro uvažiti činjenicu da su veliki troškovi ovog tipa u većini slučajeva povezani sa razvodom, bez obzira na demografiju i prihode parova.

Uvek postoji verovatnoća da se parovi koji potroše mnogo novca na prstenje ili ceremonije jednostavno ne slažu, ali autori veruju da postoji i drugo objašnjenje. "Moguće je da skupo prstenje ili venčanje predstavlja veliki finansijski teret za mladence, toliko da kasnije može oštetiti odnos," objašnjava Mialon.

Drugim rečima, ako se mladenci na vreme ne dogovore o plaćanju i deljenju troškova, može doći do frustracije koja može da se "nagomila" i postepeno postane veliki izvor stresa. Što su troškovi oko organizovanja prosidbe i venčanja veći, to je veća šansa da će doći do navedenih problema.

"Veliko trošenje i fokusiranje na materijalizam mogu biti samo način odvlačenja pažnje od pravih problema u vezi, u čemu planiranje ovakvog događaja predstavlja dobrodošao "beg od realnosti", objašnjava porodični terapeut Kristi Čarkotian za portal "Beter" (Better). "Ova vrsta planiranja predstavlja veliki posao, ljubavni par se bavi organizacijom, dekoracijom, listom gostiju, fotografijama... Ovo oduzima dragoceno vreme koje bi trebalo da provedu zajedno, kada bi trebalo da međusobno postavljaju pitanja koja bi im pomogla da odluče da li zaista žele zajedno da provedu ostatak svojih života."

Sigurno je da ceremonija i prstenje ne mogu predvideti budućnost braka, ali pre donošenja odluke o ulaganju velike količine novca za ove materijalne simbole braka, možemo se zapitati: Odakle dolazi ova potreba? Da li imamo finansijsku stabilnost koja nam dopušta ovakav luksuz, za prosidbu/ venčanje ili je možda u pitanju nešto drugo? Da li osećamo pritisak društvenih normi, da li nas pokreće strah od osuđivanja ako nemamo "savršen" materijalni simbol braka?

Ako možemo pronaći iskrene odgovore na navedena pitanja, a možemo da priuštimo i želimo da imamo ovu vrstu luksuza, onda ne moramo da se ustručavamo. Međutim, ako pomisao na novac u ovom kontekstu predstavlja veliki stres, onda bi bilo dobro dva puta razmisliti o prioritetima. 

Stručnjaci preporučuju razmatranje drugačijih načina za trošenje novca, koji mogu biti od velike pomoći ne samo za finansije, već i za odnos. Dok prsten i ceremonija mogu biti skromni, ostatak novca može da se uloži u romantično putovanje za dvoje, tako da mladenci mogu da imaju savršen medeni mesec, u kome će iskusiti luksuze koje bi inače uložili u goste, hranu, prostor, prstenje... Na ovaj način će novac pomoći paru da usmere pažnju jedno na drugo i da zajednički život započnu u harmoniji, umesto u stresu (i potencijalnim dugovima). 

Ipak, svačiji odnos, prihodi i očekivanja za ovaj "najvažniji dan" su drugačiji, te ne postoji knjiga pravila koja bi trebalo da se prati. Potrebno je da postoji otvorena komunikacija, razumevanje i pronalaženje kompromisa, jer su upravo ovo najvažnije stavke koje definišu odnos, koje su svakako važne i za dobro funkcionisanje braka, a ne veličina prstena.

image