Magazin

Sicilijanski grad zabranjuje prodaju suvenira sa mafijaškim motivima

Sicilija je poznata po plodovima mora, vinu, atrakcijama kao što su vulkan Etna i Dolina hramova, ali se (uz pomoć popularne kulture) proslavila i kao rodno mesto mafije. Ipak, vlasti jednog grada na jugu se trude da ga potpuno odvoje od asocijacije na kriminal, počevši od uvođenja novih, strogih pravila o suvenirima.
Sicilijanski grad zabranjuje prodaju suvenira sa mafijaškim motivima© ChatGPT

U prodavnicama suvenira širom italijanskog ostrva Sicilije često ćete naći robu sa mafijaškim motivima. Prodaju se kao figurice, mogu se videti na magnetima, majicama, otvaračima za flaše i čaše... Uobičajeno je pronaći slike i simbole organizacije podzemnog sveta kriminala na proizvodima, uključujući Sicilijance u tradicionalnoj nošnji koji drže rezanu sačmaricu poznatu kao "lupara".

Mafija je još uvek aktivna na ovom ostrvu i ugrožava bezbednost i kvalitet života stanovnika, ali se u isto vreme "promoviše" i glamurizuje prodajom ovih predmeta.

Međutim, grad Agriđento na jugu Sicilije je odlučio da ovu vrstu "reklamiranja" ukine, posebno jer se sprema da postane italijanska prestonica kulture sledeće godine, te ima za cilj da usmeri pažnju na svoja kulturna bogatstva, a ne na svet mafije.

U nadi da promeni međunarodnu reputaciju grada i suzbije glorifikaciju kriminalne organizacije, gradonačelnik Agriđenta, Frančesko Mikiče, je odlučio da zabrani svu prodaju suvenira sa mafijaškim motivima.

"S obzirom da prodaja ovakvih proizvoda na teritoriji Agriđenta ponižava lokalnu zajednicu, koja se godinama zalaže za širenje kulture zakonitosti, nalažem zabranu prodaje bilo koje vrste predmeta koji hvali, ili upućuje na bilo koji način i oblik, mafiju i organizovani kriminal", rekao je gradonačelnik za italijanske medije, prenosi "Juronjuz".

Zabrana bi trebalo da promeni način na koji turisti vide grad i da pošalje jasnu poruku: Lokalne vlasti ne odobravaju aktivnosti ove kriminalne organizacije. Policija je dobila ovlašćenja da pregleda prodavnice suvenira u celom gradu i izriče novčane kazne ako se pronađu zabranjeni proizvodi. Još uvek nije potvrđeno koliko će prodavci morati da plate.

Gradsko veće kaže da će kulturni program, koji bi Agriđento mogao proglasiti kulturnom prestonicom 2025. godine, uključivati 44 nova projekta koji istražuju odnos čoveka sa prirodom. Jedan od najvažnijih događaja biće koncert italijanskog operskog pop trija Il Volo u Dolini hramova.

Turisti se svake godine okupljaju na ovom lokalitetu UNESKOVE baštine, na kome se nalaze arheološki ostaci koji datiraju iz vremena kada je ostrvo bilo drevna grčka kolonija u 6. i 5. veku pre nove ere. Sam grad je mešavina antičke, srednjovekovne, barokne i moderne arhitekture, a tu je i poznati arheološki muzej. 

image