Magazin

Žene imaju manje šanse za zaposlenje ako ih na razgovoru za posao intervjuišu žene

U poslovnom svetu, gde se žene svakodnevno susreću sa nekom vrstom diskriminacije, teško je doći do prilike, a još teže - popeti se na vrh karijerne lestvice. Razloga ima mnogo, a jedan je vezan i za strukturu komisije koja vrši intervju.
Žene imaju manje šanse za zaposlenje ako ih na razgovoru za posao intervjuišu žene© Canva / nortonrsx

U poslednjih nekoliko godina sve više se insistira na ravnopravnosti polova u poslu, a mnoge žene odlučuju se da svoju karijeru grade u takozvanim muškim industrijama - mašinstvu, građevinarstvu, elektrotehnici, avijaciji. Put do željene pozicije neretko je izuzetno trnovit, a jedno istraživanje pokazalo je i zbog čega. 

Razgovor za posao je najvažniji segment regrutacije i selekcije kandidata za otvorenu poziciju, gde u moru kvalitetnih kadrova regruteri moraju da odaberu one najbolje. Međutim, na potencijalne buduće zaposlene ne gledaju kroz istu prizmu muškarci i žene regruteri, prenosi portal Sajens Direkt. 

Kada su u komisiji pretežno žene, ženama je teže da dobiju priliku

U sprovedenoj eksperimentalnoj studiji, proces regrutacije i selekcije kandidata vršen je u tri etape, pri čemu se svaki put broj žena u komisiji povećavao, tako da su je na kraju činile samo žene. Komisija je imala zadatak da od ponuđenih kandidata oba pola odabere najbolje za određenu poziciju. Potencijalne kandidate činili su i muškarci i žene. 

Žene regruteri se, kada su u većini, odnose "strožije" prema kandidatima istog pola koji su aplicirali za određenu poziciju, što njima nikako ne ide na ruku. Osim toga, muškarci, budući u manjini, biraju veći broj muških kandidata, verovatno podsvesno želeći da izbalansiraju broj muškaraca i žena. Shodno tome, pozicija žena koje apliciraju za određenu poziciju se pogoršava zavisno od strukture komisije.

Više muškaraca u komisiji - više mogućnosti za ženske kandidate

Sa druge strane, komisija sačinjena pretežno od muškaraca ženama itekako odgovara, i to iz više razloga. Jedan je taj što muškarci žene percipiraju pozitivnije i što su spremniji da im pruže priliku, čak i kada je industrija "muška". Svoj pozitivan utisak o kandidatima ženskog pola oni lako šire i na druge članove žirija, a samim tim - žene imaju veće šanse.

Još jedan razlog zbog koga su žene kandidati u boljoj poziciji kada ih intervjuiše pretežno muška komisija jeste taj što žene regruteri iz straha od diskriminacije, svoje eventualno negativno mišljenje, u većini slučajeva zadržavaju za sebe, kako se ne bi zamerale kolegama sa kojima svakodnevno rade.

image