Magazin

Zvuk fena za uspavljivanje beba - jesu li beli šumovi zaista efikasni

"Zvuk fena za uspavljivanje beba na Jutjubu preslušan je desetinama miliona puta", napisao je jedan korisnik Iks mreže, a u komentarima mnogi roditelji su tvrdili da trik zaista deluje. Doktorka za RT Balkan objašnjava ima li u ovome istine.
Zvuk fena za uspavljivanje beba - jesu li beli šumovi zaista efikasni© Tara Raye/unsplash

Dolazak bebe sigurno menja dinamiku života, ali i navike roditelja - promene se dešavaju na svim nivoima, a posebno u domenu spavanja. Mnoge mame i tate skreću upravo pažnju da im teško pada to što ne mogu da spavaju kako su navikli i kada žele, a posebno ako beba zameni noć za dan ili pati od grčeva. Nije jednostavno uspavati razdražljivu bebu, a u tim situacijama, neki roditelji pribegnu buci, tačnije snimku sa zvukom fena ili usisivača, koji navodno pomaže da maleno biće zaspi. Skoro svi koji su probali kažu da trik sigurno uspeva i da beba brzo utone u san.

Mnogi od nas jesu čuli za ovaj metod, probali i uverili se da je uspešan. Rasprave na mrežama, gde mnoge mame i tate prepričavaju svoja iskustva završe se skoro uvek u korist buke. I zato mnogi hvale audio snimke zvuka fena ili pak, usisivača, koji broji milionske preglede: "Živeo Jutjub i ko je postavio video", "Sećanje na taj zvuk ostaje u trajnom zapisu, dve unuke smo tako uspavljivali". Naravno, uvek bude i onih kod kojih video sa zvukom fena nije bio tako delotvoran.

Da ne bi bilo dileme oko ovog pitanja, razgovarali smo sa doktorkom- da li zaista tzv. beli šumovi imaju efekta i umiraju dete?

"Video sa zvukom usisivača ili fena ima mnogo pregleda na mrežama i koristi se za umirenje bebe, posebno u prvim mesecima kada imaju grčeve. Pretpostavlja se da ovaj zvuk imitira zvuk maminih creva koje je dete slušalo u toku trudnoće dok je bilo u materici zaštićeno od svih drugih zvukova", kaže dr Nevenka Raketić. 

Zvuk je tu da bi smirio bebu

Mnoge roditelje brine da li beba može da bude zavisna od ovakvog zvuka, te neće zaspati bez njega:  "Ne postoji opasnost da beba bude zavisna od ovog zvuka, posebno zato što se savetuje samo u prvim mesecima života, dok se ne navikne na nove uslove. Zvuk treba da je tih, da bi smirio bebu", pojašnjava doktorka.

Ustaljeni raspored će pomoći bebi da lakše utone u san: 

"Takođe, bebe vole rutinu, da postoji satnica kad je u kontaktu sa roditeljima, kad jede i kad se odmara. Zato se pred spavanje preporučuje da se okupi porodica, da se beba nahrani, okupa i na kraju da zna da posle toga sledi spavanje", ističe Raketić.

image