Magazin

Zdrava ishrana jeste bitna za imunitet deteta, ali važni su i drugi faktori

Početak septembra je sinonim za povratak dece u đačke klupe i vrtiće, a ponovni dolazak u kolektiv često podrazumeva da su mališani sklonija virusima, prehladama, gripu. Koju su sve načini da im ojačamo imuni sistem?
Zdrava ishrana jeste bitna za imunitet deteta, ali važni su i drugi faktori© Gustavo Fring/pexels

Zbog toplih dana, možda ne izgleda da se jesen približava, ali kalendarski samo što nije nastupila. Doneće "lakše" vreme, ali i viruse i prehlade. Posebno su na udaru deca jer su u kolektivu i virusi se lakše prenose, te ne bi bilo na odmet da mališanima čuvamo imuni sistem i preduzmemo neophodne korake kako bismo im održali što bolje zdravlje. U nastavku pročitajte koje metode treba da iskoristimo, ma koliko god dosadno zvučale, isprobane su i korisne.

Zdrava ishrana

"Pod 'zdravim' mislim na ishranu sa: puno voća i povrća, integralnim žitaricama i nemasnim proteina. Zdrava ishrana takođe sadrži mlečne proizvode ili drugi izvor kalcijuma i zdrave masti, poput biljnog ulja", ističe dr Kler Makarnti.

Treba izbegavati prerađenu hranu kao i onu sa dodatkom šećera i nezdravim mastima. To ne znači da dete nikada ne može da jede kolačiće ili sladoled, ali ne bi trebalo da jede tu hranu svaki dan. Ako dete odbija povrće, multivitamin sa gvožđem može imati smisla, ali treba prvo razgovarati sa pedijatrom o tome da li su vitamini ili suplementi dobra ideja.

Dovoljno sna

Svima nam je potreban san da bismo se osvežili, a to posebno uključuje i decu. Količina sna koja im je potrebna varira u zavisnosti od uzrasta (od 12 do 16 sati dnevno za bebe do osam do 10 sati za tinejdžere), a takođe i od deteta do deteta (nekima je potrebno više nego drugima). Možemo uticati zdrav san tako što ćemo ograničiti upotrebu telefona i uređaje bi zaista trebalo odložiti sat ili dva pre spavanja i po mogućnosti da ne bude u spavaćoj sobi noću. I naravno, neophodno je da se pridržavaju rasporeda.

Boravak u prirodi, igranje i što manje stesa su takođe veoma važni za detetov imuni sistem

Za jači imunitet važno je da su deca aktivna, i pod tim se ne podrazumeva samo bavljenje sportom - to može biti igranje na igralištu ili odlazak u šetnju. Trebalo bi da se pobrinemo da deca imaju vreme za igru i da se druže sa ljudima i drugarima koji ih čine srećnim. Preporuka je da se provedi dosta vreme sa porodicom i da se stvaraju prilike za decu da razgovaraju o svemu što ih zabrinjava.

Mere predostrožnosti su uvek na snazi

Svako u porodici može preduzeti jednostavne mere predostrožnosti kako bismo ostali zdravi: "Perite ruke. Pokrijte usta i nos laktom kada kašljete ili kijate. Držite se dalje od bolesnih ljudi koliko god možete i u određenim situacijama maske takođe mogu pomoći, posebno u zatvorenim prostorima", savetuje lekar, a piše Helt Harvard.

image