Magazin

Ne samo u frižideru - plesni mogu da se kriju i na ovim kuhinjskim mestima

Nije iznenađujuće da je kuhinja savršeno mesto za razmnožavanje plesni, jer je ona pouzdan izvor hrane, vlage i kiseonika. Sigurno ste barem jednom zatekli buđ na hrani koja je dugo stajala u frižideru, ali postoji još nekoliko skrivenih kuhinjskih mesta i predmeta u kojima ona može da "vreba". Evo kako da je uklonite i sprečite da se to ponovo dogodi.
Ne samo u frižideru - plesni mogu da se kriju i na ovim kuhinjskim mestima© Canva

Iako male količine buđi koju povremeno pronađete u kuhinji verovatno neće uticati na zdravlje, neke vrste mogu izazvati alergijske reakcije ili, u ekstremnim slučajevima, mogu biti vrlo toksične. Ali odgovarajuća higijena u kuhinji će sprečiti nastanak većeg problema - evo na koja mesta morate da pazite.

Gde se buđ često krije

Hrana je najveći izvor buđi u kuhinji. Dok su proizvodi kao što su sveže voće, sir i vekne hleba idealno tlo za rast buđi, čak i veoma male količine hrane (prolivena kafa, ostatci džema iz tegle) mogu da održe kolonije živim.

"Svako mesto u vašoj kuhinji gde se hrana može zaglaviti, a zatim dobije vlagu iz vazduha ili iz druge hrane - bilo koje od tih mesta može da nakupi buđ", kaže za "Nešnal džiogrefik" Don Šafner, predsednik odeljenja za nauku o hrani na Univerzitetu Rutgers.

Kao što nam je već poznato, frižideri pružaju posebno plodno tlo za buđ. "Zaptivka frižidera je dobro mesto jer može da akumulira vlagu", kaže Šafner, dodajući da ostali pogodni delovi uključuju fioke za voće i povrće ili onaj uglovi na zadnjem delu, gde su sosevi ili pića mogu neprimetno da cure niz površine.

Kao i drugi mikrobi, plesni nisu previše izbirljivi što se tiče mesta gde rastu. "U teoriji, zaista ne postoje površine na kojima mikrobi poput plesni ne bi rasli", kaže Džordan Pečija , profesor odeljenja za hemijsko inženjerstvo i inženjerstvo životne sredine na Univerzitetu Jejl. "Od plastike preko drveta do čelika - ako tamo ima vode, naći će način da raste". 

Ni drugi uređaji nisu bezbedni

Ipak, određene tačke su posebno pogodne za rast gljivica, a to su delovi kuhinje koji su redovno vlažni, ali se ne čiste ili ne koriste često - poput aparata za kafu ili blendera. Bilo koji delovi aparata koji su stalno mokri mogu biti skriveno mesto na kome plesni mogu da se razvijaju.

Ostali kuhinjski uređaji takođe mogu doprineti rastu buđi. "Postoji mnogo gljivica koje žive u našim mašinama za pranje sudova", kaže Džoan Benet, profesor biologije i patologije biljaka na Univerzitetu Rutgers. Istraživanja su pokazala da čitav niz vrsta plesni može kolonizirati mašine za pranje sudova, uprkos ekstremno visokim temperaturama i vlazi.

Nisu samo čvrste površine sklone rastu buđi, već i predmeti koje imamo u kuhinji. Peškiri i krpe za sudove, kao i prostirke za pod su takođe skloni razvoju buđi. Deo opasnosti je da je buđ na prostirkama teško uočiti, za razliku od one na čistom belom zidu ili na plastici. Slično tome, peškiri za pranje sudova, ako se često koriste i ostave na podlozi bez sušenja, lako će privući kolonije buđi, kvasca i bakterija.

Iako je vrlo teško uočiti buđ na sunđerima (koji su, poput dasaka za sečenje i sudopera, idealni za bakterije), to ne znači da buđ ne može da raste na njima. Sunđevi drže vodu, mogu zadržati ostatke hrane. Na osnovu više istraživanja, poznato je da je sunđer verovatno jedna od najprljavijih stvari u kuhinji.

Kako izbeći i otkloniti kuhinjsku buđ

Većina buđi se može izbeći ako održavamo kuhinju suvom i čistom.

"Ključna stvar je da vlažnost bude niska", kaže Pečija i dodaje da "buđ neće rasti na suvoj površini". Pazite na kondenzaciju, obrišite prosutu hranu i tečnosti koje su negde procurele.

Iako ne postoji precizna preporuka koliko često treba čistiti frižider i druge kuhinjske površine, jedan put u jednoj ili dve nedelje je generalno prikladno. Što se tiče peškira i sunđera, najvažnije je smanjiti nakupljanje vlage i često ih menjati. Neka se sunđeri osuše nakon korišćenja, a ako želite da obavite brzu dezinfekciju sunđera, možete da ih ubacite u mašinu za pranje sudova.

image