Magazin

Sirovo nije uvek bolje - povrće koje je zdravije kada se skuva

Iako često čujemo da je najbolje konzumirati presno povrće, jer se tako čuvaju vitamini, određene namirnice je ipak bolje jesti kuvane, pečene ili pak pržene. Iznenađujuće, na listi se našao paradajz kog je bolje jesti termički obrađenog, tvrde nutricionisti.
Sirovo nije uvek bolje - povrće koje je zdravije kada se skuva© Elena Leya/unsplash

Nutritivna vrednost povrća varira u zavisnosti od toga kako je pripremljeno i servirano - većina povrća nudi optimalnu količinu vitamina, minerala i drugih hranljivih materija kada se konzumira sirovo, ali neko kuvano povrće je zapravo zdravije nego da jede presno. 

"Kuvanje povrća može olakšati vašem telu da apsorbuje nutritivne prednosti", kaže dijetetičar Trejsi Lokvud Bekerman i preporučuje povrće koje je ipak bolje jesti termički obrađeno.

Paradajz

Iako je uživanje u svežem paradajzu direktno iz bašte jednostavno letnje zadovoljstvo, kuvanje paradajza ima dodatne prednosti. Kuvanje razlaže čvrste ćelijske zidove paradajza, što omogućava telu da lakše apsorbuje korisne hranljive materije poput likopena, snažnog antioksidanta koji može pomoći u jačanju imuniteta i zaštiti tokom sezone prehlada i gripa. Ipak, treba paziti da se paradajz ne preprži ili zagori, jer visoke temperature mogu smanjiti količinu korisnih vitamina i minerala, savetuje Bekerman.

Šargarepa

Dok su sirove šargarepe zdrave, kuvane su još korisnije. Kuvanje omogućava da se beta-karoten, antioksidant koji se u telu pretvara u vitamin A, lakše apsorbuje. A kako je poznato, vitamin A podržava imunitet i zdravlje očiju.

Spanać

Iako mnogi misle da je sirov spanać zdraviji, kuvanje je zapravo delotvorno na gvožđe i druge hranljivih materija kao što su vitamini A, E i cink, a koje se nalaze u ovom zelenišu. Takođe, dodavanje hrane bogate vitaminom C, poput limunovog soka ili narandže, poboljšaće apsorpciju gvožđa u telu.

Špargle

Kuvanje špargli razlaže njihove debele ćelijske zidove, čime telo lakše apsorbuje vitamine A, C i E, koji pomažu u borbi protiv bolesti. Pripremanje špargli na zdravom ulju, kao što je maslinovo, dodatno povećava apsorpciju hranljivih materija, piše Real simple.

image