Magazin

Lepota koja ubija: Zbog čega je jezero Troickog najopasnije jezero u Rusiji

Bajkalsko jezero, Pećina straha, Manjpupunjor, Plato Putorana, Grad mrtvih - Rusija vrvi od neverovatnih, mističnih destinacija. Svaka od njih je posebna na svoj način, ali ni jedna nije smrtonosna kao što je jezero Troickog.
Lepota koja ubija: Zbog čega je jezero Troickog najopasnije jezero u Rusiji© Wikimedia Commons / Елена Верещака

Da biste došli do jednog od najlepših ruskih jezera potrebno je da se zaputite put Kmačatke, a potom produžite i do starog vulkana Semjačik, koji čine tri manja vulkana - Paleo, Mezo i Kajno Semjačik. U grotlu najjužnijeg, Kajno Semjačika se i nalazi jezero Troickog, staro nešto manje od jednog stoleća.

Prvi put jezero Troickog je uočeno tokom ekspedicije 1946. godine i tada ono nije bilo ništa drugačije od bilo kog drugog jezera. Međutim, kada su istraživači naredni put posetili ovo mesto, primetili su nešto neobično: jezero je postalo jarko tirkizne boje. Sledeći put, 2008. ono je ponovo promenilo boju i postalo sivkasto.

Lepota Troickog jezera oduzima dah - u svakom smislu te reči

Za potpuno neprirodne boje vode "kriva" je visoka koncentracija sumpora, a pored toga i abnormalno visoka količina soli za jedno jezero - oko 50 grama po litru, što je više nego u morskoj vodi. Ali, to nije sve: u Troickom jezeru se nalazi i velika količina fluorovodonične kiseline, čija su isparenja izuzetno toksična, a samo jedna kap može izazvati opekotine na koži i razjesti čak i metal.

Pored visokih koncentracija soli i kiselina, ovo vulkansko jezero može se "pohvaliti" i visokom temperaturom vode: u njegovom većem delu ona varira oko 40. podeljka Celzijusove skale, a u pojedinim mestima dostiže i 70. podeljak! Ovakvi uslovi, naravno, ne pogoduju ni jednom organizmu na svetu, pa u jezeru nema ni flore, a ni faune. Čak ni turisti koji ga posete nemaju želju da se okupaju.

Obilazak samo uz posebne mere opreza i sa bezbedne distance

Zbog svoje nesvakidašnje lepote, turistima i istraživačima je ovo jezero veoma interesantno, ali se obilasci organizuju samo sa bezbedne udaljenosti i uz posebne mere opreza. Razloga za to ima dva: prvi - njegova lepota vidljiva je samo iz ptičje perspektive. Sa obale voda izgleda mutno i gubi svoje jarke boje.

Drugi, daleko važniji, tiče se bezbednosti posetilaca: isparenja koja vetar može da nanese na vas ukoliko stojite na obali mogu izazvati oštećenja disajnih puteva i mučninu, a u pojedinim slučajevima i ozbiljno trovanje ispraćeno otokom pluća i paralizom nervnog sistema, pa čak i fatalni ishod. 

image