Magazin

Ne čini vam se - telefon zaista prisluškuje vaše razgovore, a evo kako to da sprečite

Opušteno razgovarate sa nekim od svojih prijatelja o odlasku na odmor telefonom ili uživo, a zatim dan kasnije ili čak istog dana, na društvenim mrežama vam "iskaču" reklame o najpovoljnijim aranžmanima za destinaciju o kojoj ste pričali. Ne, niste paranoični i to nije slučajnost - evo kako vas pametni uređaji prisluškuju, prema rečima stručnjaka, kao i kako da to sprečite i budete bezbedni.
Ne čini vam se - telefon zaista prisluškuje vaše razgovore, a evo kako to da sprečite© Freepik/Freepik

Verovatno ste i sami nekoliko puta posumnjali da vas telefon "čuje", ali sada su dostupne informacije koje potvrđuju da nas naši pametni uređaji zaista prisluškuju. Nedavno je jedan od Fejsbukovih marketinških partnera detaljno je opisao kako firma prisluškuje razgovore korisnika da bi objavljivala ciljane oglase, u zavisnosti od razgovora koje je korisnik vodio.

U pitanju je Koks Media Grup (CMG), koja tvrdi da njihov softver "Active-Listening" koristi veštačku inteligenciju za prikupljanje i analizu podataka "o namerama korisnika u stvarnom vremenu", slušajući ono što govorite putem telefona, laptopa ili mikrofona. Kompanija sarađuje i sa drugim velikim platformama, kao što su Amazon i Gugl.

Softver za aktivno slušanje može se omogućiti preko bilo koje aplikacije na Android ili Ajfon telefonima, a drugi uređaji poput pametnih kućnih aparata, takođe mogu da slušaju vaše razgovore. Štaviše, ovi uređaji vas slušaju sve vreme, a ne samo kada koristite mikrofon da biste telefonirali ili razgovarali sa digitalnim asistentom, prema stručnjacima za bezbednost podataka.

Kako "dozvolimo" telefonu da sluša naše razgovore

Kompanije koje žele da snime vaše glasovne podatke i prodaju ih često dobijaju pristup vašem mikrofonu preko određenih aplikacija. Obično, tokom instaliranja, aplikacije traže dozvole da koriste vaš mikrofon putem uslova korišćenja, koje postanu "zakopane" među bezbroj drugih dozvola koje "naslepo" prihvatate. To znači da mnogi korisnici pristaju na prisluškivanje, a da toga nisu ni svesni.

Veliki broj sajtova i aplikacija u uslovima korišćenja jasno navode da prikupljaju informacije od nas i o nama, ali većina ljudi nema vremena i strpljenja da pažljivo pročita sve dozvole, te samo slepo pritisnu dugme "Prihvatam".

Iako ovo ne zvuči "fer", tehnički nije nezakonito: Prihvatili ste jasno navedene uslove korišćenja. Upravo ovaj nedostatak bezbednosnih zakona, koji mogu dodatno da zaštite korisnike, stvorio je čitavu industriju brokera podataka koja sada vredi milijarde, prema stručnjacima.

Brzi rast ove industrije delom se pripisuje razvoju veoma sofisticiranih velikih AI modela, kao što je Čet GPT.

Na primer, ovi alati su olakšali i ubrzali oglašivačima da "iskopaju" naše glasovne podatke za dragocene informacije. Sve što treba da urade je da iskoriste jedan od zabeleženih razgovora, ubace ga u Čet GPT ili slični program, a zatim mu postave jednostavno pitanje, poput: "Recite mi koji proizvod i usluge bih mogao da prodam nekome na osnovu ovog razgovora".

Dakle, kada se ti glasovni podaci "uhvate", mogu se prodati oglašivačima da kreiraju ciljani marketing. Ali može se prodati i drugim klijentima, koji bi ga mogli koristiti iz sasvim drugih, potencijalno opasnijih razloga, kao što su onlajn prevare.

Za sada nije poznato da li će zakonodavci preduzeti mere da zaštite javnost od ove vrste nadzora, ali iako se strožiji zakoni mogu uvesti, svaki korisnik i dalje može da klikne "Prihvatam uslove korišćenja" i "preda" svoje audio podatke.

Kako da se zaštitite

Zbog toga je važno da korisnici uređaja razumeju rizike privatnosti koji dolaze sa prihvatanjem svih uslova koje određeni sajt ili aplikacija traži. Da biste sprečili da vaši glasovni podaci budu zabeleženi i prodati, preporučljivo je da pregledate aplikacije i izbrišete sve što ne koristite redovno.

Kada umanjite broj aplikacija, pregledajte one koje su preostale i kritički razmislite za koje verujete da će automatski imati pristup vašem mikrofonu, a koje ne. Zatim, ugasite opciju pristupa mikrofonu i to bi ih trebalo sprečiti da potencijalno prisluškuju vaše razgovore.

Ako želite da budete još bezbedniji, neki stručnjaci preporučuju da je najbolje da potpuno isključite pametne uređaje kada ih ne koristite. Na kraju, pre nego što instalirate bilo koju novu aplikaciju ili koristite novi sajt, izdvojite nekoliko minuta da dobro pročitate uslove korišćenja i odlučite da li zaista želite da ih prihvatite, piše "Dejli mejl"

image