Magazin

Petropavlovska tvrđava: Sagrađena radi zaštite Carske Rusije, a korišćena u potpuno druge svrhe

Na mestu na kome je, prema legendi, sa neba pao sjajni kristal, danas se nalazi istorijski centar Sankt Peterburga i jedno od najlepših utvrđenja Severne prestonice - Petropavlovska tvrđava. Kroz više od tri veka njeni zidovi videli su svašta - od zarobljenika, pa sve do lažnih prestolonaslednika.
Petropavlovska tvrđava: Sagrađena radi zaštite Carske Rusije, a korišćena u potpuno druge svrhe© РИА Новости / РИА Новости

U zapisima srednjevekovnog fizičara i matematičara Jovana Latocinija, koji je živeo u 16. veku, pominje se neobičan događaj: sa neba je ka zemlji doleteo sjajni kristal, koji je za sobom ostavio svetli trag. Mesto na kome je kristal dotakao zemlju bilo je malo ostrvo na ušću reke Neve.

Sto i nešto godina kasnije, 16. maja 1703. godine, upravo na tom mestu car Petar I udario je kamen temeljac Petropavlovske tvrđave, sa koje je i počela istorija jednog od najlepših ruskih gradova, Sankt Peterburga. Ovu građevinu već više od tri stoleća prate i brojne legende, a ove su najinteresantnije.

Legenda o careviću Alekseju

Tvrđava je sagrađena sa ciljem da Carsku Rusiju zaštiti od neprijateljskih napada, ali se ni jednom u tu svrhu nije koristila. Umesto toga, korišćena je kao zatvor, a njen prvi "posetilac" bio je niko drugi do sin njenog osnivača, carević Aleksej, koji se u tamnici našao jer je radio ocu o glavi.

U jednom od bastiona tvrđave nalazila se, navodno, i tajna kancelarija, koja je služila za ispitivanje. Njemu su se podvrgavali neistomišljenici, koje je imperator lično propitivao, odnosno mučio dok ne progovore. Među njegovim "žrtvama" bio je i njegov sin, Aleksej.

"Tajni dom" knjeginje Tarakanove

I u vreme vladavine Katarine Velike je Petropavlovska tvrđava bila zatvor, ali ne bilo kakav, već tajni. U njega su smrštani prestupnici koji su bili posebno opasni. Jedna od njih bila je i knjeginja Tarakanova, koja se lažno predstavljala kao ćerka Jelisavete Petrovne i naslednica ruskog prestola.

Tarakanova se jako dobro snalazila u svojim lažima, sve dok joj glave nije došao grof Orlov, koji je po naređenju carice i uz pomoć posade broda na kome su se zajedno nalazili, uhapsio varalicu i deportovao je u tvrđavu. Nekoliko meseci kasnije, ona je umrla navodno od kijavice, a njeni ostaci sahranjeni u dvorištu ispred.

Tvrđava je zamalo srušena, a na njenom mestu nikao stadion

Kada se boljševika vlast učvrstila, a zatvoreni u tvrđavi ruski knezovi streljani, rodila se ideja da se ova monumentalna građevina pretvori u muzej. Odluka je donekle bila i logična - u njenim zidovima se kroz vekove toliko toga dešavalo. Ali, vlast je htela drugačije - da se tvrđava sravni sa zemljom.

Umesto utvrđenja, plan je bio da se sagradi velelepni nacionalni stadion. Usvojeno je rešenje o rušenju, projekat već usaglašen, ali... Budžet grada nije mogao da podnese ovakvo opterećenje, pa je istorijski centar Sankt Peterburga, srećom, sačuvan od uništenja.

image