Magazin

Menopauza - šta jesti, a šta izbegavati

Reproduktivni period žene završava menopauzom i to uglavnom između 45. i 55. godine života, a praćena je izostankom menstruacije, valunzima, nesanicom, gojenjem, promenama raspoloženja, proređivanjem ili gubitkom kose. To poglavlje života donosi velike promene i na mnoge stvari tada treba obratiti pažnju, a jedna od njih je i ishrana.
Menopauza - šta jesti, a šta izbegavati© Farhad Ibrahimzade/unsplash

Ako trenutno prolazite kroz menopauzu, verovatno ste upoznati da će biti teških trenutaka dok se krećete kroz životnu fazu koja zvanično počinje 12 meseci nakon poslednje menstruacije.

"Te fizičke i mentalne promene su stvarne. Tokom tranzicije u menopauzu, žene osećaju različite simptome uključujući vrtoglavicetalase vrućine, noćno znojenje, poremećaje sna, 'maglu' u mozgu, promene raspoloženja, povećanje telesne težine, bolove u zglobovima", kaže dr Talija Sobel.

"Kao da to nije dovoljno, te ni trebalo da se pripremite i za fluktuacije u crevima", dodaje je dr Erika Sigel:

"Mikrobiom počinje da ima manju varijaciju mikroba, a često je smanjena proizvodnja hlorovodonične kiseline i sve ovo otežava varenje neke hrane. Pošto je pad estrogena takođe povezan sa povećanjem kortizola, često postoji izraženija reakcija na stres, što može dovesti do smetnji u varenju i bolovima u stomaku", dodaje.

Šta je preporuka da jedemo u menopauzi 

Najbolja "dijeta u menopauzi" je uravnotežena ishrana bogata hranljivim materijama koje bi trebalo konzumirati dugoročno, jasni su stručnjaci. U obzir treba uzeti fitoestrogene: "Ova pametna porodica hrane može dati efekat sličan estrogenu, a ima ih tofuu, semenu lana, tempehu, soji i sojinom jogurtu", pojašnjava Karen Nevbi, nutricionista.

Preporuka je da se kronzumiraju proteini i hrana bogata omega-3 kiselina, kao što su losos, pastrmka, skuša, sardine i inćune, kao i orašasti plodovi, semenke i laneno ulje.  Tokom menopauze su učestale i razne upale, pa u tome može pomoći kurkuma i đumbir koji su moćni antiinflamatori.

Telu je biti potrebno više određenih ključnih hranljivih materija, uključujući kalcijum i vitamin D, koji podržavaju zdravlje kostiju. "Dodaci su možda potrebni ako ne jedete dovoljno hrane koja sadrži te hranljive materije. Da biste unapredili zdravlje kostiju, težite redovnom unosu hrane kao što su pasulj, tamno lisnato povrće, mlečni proizvodi, semenke i tofu", kaže dijetetičar Tobi Amidor.

Vlakna su takođe neophodna, te se ne sme izostatiti unos voća i povrća.
"I estrogen i progesteron, koji su u ovom trenutku u padu, utiču na peristaltiku, što je kretanje creva. Rezultat mogu biti neprijatni simptomi kao što su gasovi, nadimanje, dijareja ili zatvor", naglašava dr Meri Kler Haver, ginekolog.

Šta "izbaciti" iz tanjira

I u slučajevima menopauze, treba izbegavati dodatne šećere, prerađenu hranu. Dakle, bez čipsa, grickalica, previše obrađenog hleba i belog rafinisanog šećera. Žene tada postaju osetljivije na so, što može dovesti do povećanja krvnog pritiska. "Hrana bogata kalijumom, kao što su banane i avokado, može pomoći u smanjenju uticaja natrijuma", pojašnjava Haver.

Savetuje se da se kafa zameni drugim napicima kao što je mača ili čajevi: "Kofein vam možda izaziva veći stres, pa predlažem da probate maču za nežnije podizanje energije", naglašava Sigel, a piše Hafpost.

image