Magazin

Sve žene (i ljubavnice) ruskog imperatora Petra I

Cara Petra I mnogi nisu voleli: on je bio poznat po svojim velikim reformama, surovim kaznama, vrlo specifičnim pogledima na religiju i izuzetno konfliktnoj spoljnoj politici. Ali, ono što je posebno izazivalo gnev u narodu bilo je njegovo razuzdano ponašanje u pogledu žena.
Sve žene (i ljubavnice) ruskog imperatora Petra I© Wikimedia Commons / Godfrey Kneller

Epoha vladavine ruskog imperatora Petra I završila se pre više od tri i po stoleća, ali bez obzira na to, o njegovim ljubavnim aferama ni danas ne prestaje da se priča i piše. Da, Petar I  je voleo žene, i to ne jednu, ne dve, već mnogo njih. Sa nekima je bio u braku, neke su mu bile ljubavnice, a jedna prvo ljubavnica, pa žena.

Jevdokija Lopuhina - prva žena Petra I

Prva supruga Petra I bila je Jevdokija Lopuhina, a njihov brak je, iako vrlo skladan, od početka bio ukaljan carevim neverstvima. Da li je ona za njih znala? Jeste, znala je, ali se trudila da i pored toga sačuva zajednicu i utehu pronalazila u deci - carevićima Aleksandru i Alekseju. Za probleme u braku Jevdokija je krivila izvesnu Anu Mons, devojku upitnog porekla i morala iz Holandije, koju je Petar I upoznao tokom poslovnog proputovanja Evropom.

Ekaterina I Aleksejevna - ljubavnica koja je postala žena

Ekaterina Aleksejevna je prvo bila ljubavnica ruskog imperatora, ali se njihov odnos sa vremenom produbio i prerastao u brak. Sreća je kratko trajala: i pored toga što se ona trudila da Petra I prati u svim pohodima, on je uspevao da "zaluta" u zagrljaje drugih žena. Poslednje godine njihovog odnosa obeležili su bolest cara i neverstvo Ekaterine - ona je počela aferu sa Vilijem Monsom (bratom suprugove ljubavnice Ane), što je Petra jako razljutilo.

Ana Mons - omiljena ljubavnica imperatora

Petar I je Anu upoznao tokom diplomatske misije u Evropi i od prvog susreta među njima je planula strast. Petar je za Anu učinio mnogo toga: ne samo da joj je konstantno kupovao i slao poklone, već joj je i sagradio ogromnu vilu i dodelio joj sluge i godišnju "platu" iz budžeta Carske Rusije. Car je toliko bio "lud" za Anom da je u jednom trenutku omišljao čak i da je oženi, ali su njegovi najbliži bili kategorički protiv toga. Na kraju se čak ispostavilo i da je Ana varala Petra sa jednim saksonskim poslanikom.

Marija Hamilton - ljubavnica koja je (možda) zatrudnela sa carom

Marija je na carski dvor došla da radi kao sluškinja Ekaterine Aleksejevne, ali je jako brzo "napredovala" i postala ljubavnica njenog supruga. Njihova romansa nije dugo potrajala, a Marija se u međuvremenu zaljubila u izvesnog Ivana Orlova. Međutim, ni ta zajednica nije potrajala dugo. U nekom trenutku ona je čak pokušala i da se vrati imperatoru, ali je ovaj bio krajnje nezainteresovan za nastavak afere. Kruže priče čak i da je Marija bila trudna sa carem i da je tek rođeno dete udavila.

Avdotja Rževskaja - ljubavnica koja je caru rodila sedmoro dece

Odnos između Avdotje i cara počeo je kada je ona imala samo 15 godina. Ona se u međuvremenu čak i udala za oficira Grigorija Černišova, ali je to nije sprečilo da sa imeratorom bude u (tajnoj) vezi. Za 17 godina koliko je trajala njihova afera, Avdotja je Petru I rodila četiri ćerke i tri sina, ali zbog toga što je njihova zajednica bila nezakonita, ni jedan od njih nije mogao da pretenduje na presto. Pored muža i cara-ljubavnika, ona je imala još nekoliko partnera, a postoji priča da je jedan od njih bio Ivan Orlov, sa kojim je u vezi bila i Marija Hamilton.

Marija Kantemir - izgubila carevo dete, rastala se sa njim, pa obnovila vezu

Marija Kantemir i Petar I su se upoznali na jednom od carskih balova, a devojka je imperatora oduševila svojom lepotom i inteligencijom. Ubrzo se među njima rodila strast, potom i ljubav, a u jednom trenutku Marija je čak ostala i trudna. Međutim, problemi sa zdravljem prouzrokovali su prevremeni porođaj i njihova beba nije preživela. Nakon toga Petar I se skroz "ohladio" i nekoliko godina oni uopšte nisu komunicirali. Romansa se obnovila tek kada je car saznao da ga je supruga prevarila (sa Vilijem Monsom, bratom njegove ljubavnice Ane).

Marija Rumjanceva - ni po čemu slična drugim Petrovim ljubavnicama

Marija Rumjanceva se po mnogo čemu isticala u odnosu na druge careve ljubavnice: ona ne samo da je bila 27 godina mlađa od njega, već je nekako uspela da mu se toliko "uvuče pod kožu" da je car čak i istinski zavoleo. I ona je, kao i većina njegovih izabranica, bila u braku i imala svoju porodicu. Godine 1724. njen suprug je dobio posao ambasadora u Konstantinopolju, a Marija je ostala sa decom sama u Moskvi. Nedugo nakon toga je zatrudnela i rodila sina Petra, za koja se pretpostavlja da je "plave krvi". 

image