Magazin

Muzej ruskih bajki: Mesto sa koga i deca i roditelji ponesu najlepše uspomene i delić čarolije

U srcu veličanstvene Moskve, u Izmajlovskom kremlju, nalazi se muzej ruskih bajki - carstvo u kome žive najpoznatiji junaci, gde svaki kutak priča svoju priču, a svaki detalj akcentuje bogatstvo ruske kulture i tradicije.
Muzej ruskih bajki: Mesto sa koga i deca i roditelji ponesu najlepše uspomene i delić čarolije© РИА Новости / Максим Блинов

Spolja muzej izgleda kao prava kućica iz bajke, a čim zakorači unutra, svaki posetilac postaje deo jedinstvene priče. Ekspoziciju muzeja ruskih bajki čini čak tri stotine jedinstvenih eksponata, među kojima su i tradicionalne nošnje različitih etničkih grupa, stare lutke, knjige i mnogi drugi bajkoviti predmeti. 

Muzej ruskih bajki - druga dimenzija za mališane i njihove roditelje

Posetioci, i mali i veliki, se odmah po ulasku u muzej osećaju kao da su zakoračili u drugu, do sada neviđenu dimenziju: zidovi kućice (izbe) su oslikani motivima iz najpoznatijih ruskih narodnih bajki, a mališani se već na ulazu presvlače u kostime inspirisane njihovim omiljenim junacima. Dečaci tako najčešće postaju "bogatiri", odnosno muževni, snažni heroji, a devojčice - nežne heroine u lepršavim, cvetnim haljinama.

Zahvaljujući potpunom "uranjanju" u bajku, doživljaj je još lepši i za decu i za njihove roditelje, koji su i sami svojevremeno uživali u bajkama, ali na nešto drugačiji način. 

Obilazak muzeja je posebna vrsta zabave

Kroz sale muzeja posetioce vode vodiči, a deca prolazeći kroz različite postavke učestvuju u mnoštvu izazova koje su pred njih postavili bajkoviti likovi, savladavaju prepreke na koje nailaze na putu, rešavaju zagonetke i mozgalice, ali i pomažu junacima u činjenju dobrih dela koja spasavaju svet. Obilazak je, stoga, i jedno veoma emotivno, ali i edukativno iskustvo, u kome deca uče o pravim vrednostima, o tome kako razaznati dobro i zlo i kako se poneti u određenim situacijama.

Društvo mališanima prave Zmej Gorinič, zla Baba Jaga, Kolobok, Ledena Kraljica, Koščej Besmrtni i mnogi drugi kultni likovi. 

A doživljaj je svaki put drugačiji

Obilasci muzeja se organizuju na čak 20 različitih načina, a svaka od tematskih ekskurzija inspirisana je motivima iz bajki ruskih književnika. I zato čak i ako ste već jednom posetili ovaj muzej, iskustvo svaki sledeći put može da bude potpuno drugačije. Ovo mesto koje odiše toplinom i tradicijom učiniće da se svi koji se u njemu nađu osete bezbrižno i srećno, i da sa sobom kući ponesu delić čarolije koju su, nažalost, u užurbanom životnom ritmu, verovatno izgubili.

image