Magazin

Od "Kalašnjikova" do Koperfilda - neobični muzeji Rusije na jednom mestu

Ranije se u muzeje išlo radi upoznavanja sa bogatom istorijom i običajima koje neka kultura ima, dok danas pored muzeja koji imaju kulturološku vrednost postoje i oni neobični, posvećeni određenim bićima ili predmetima, profesijama ili konceptualnoj umetnosti koju razumeju tek poneki. Koji se to "čudni" muzeji nalaze u Rusiji i čemu su posvećeni?
Od "Kalašnjikova" do Koperfilda - neobični muzeji Rusije na jednom mestu© Canva / 7854

Savremena umetnost s vremena na vreme ume da nas iznenadi i prikaže neke uobičajene stvari na jedan potpuno drugačiji način, a umetnička dela ovakvog tipa bez obzira na njihovu "običnost" uz zanimljivu priču postaju predmet interesovanja velikog broja ljudi. Poput drugih zemalja širom sveta, i u Rusiji se nalaze neki nesvakidašnji muzeji koji svojim posetiocima pružaju zanimljivo iskustvo i priče koje do tada nisu čuli.

Muzej streljaštva Kalašnjikova u kome može da se puca

Stalna postavka muzeja govori o zanimljivoj i bogatoj istoriji oružja u Rusiji: od luka i strele, preko samostrela do automatske puške, posetioci imaju mogućnost da na oružje pogledaju kroz malo drugačiju prizmu – u kontekstu svetske tehničke kulture gde istaknuti kreatori ubojitih predmeta stoje rame uz rame sa najvećim naučnicima sveta.

Posebnu pažnju posetilaca privlači izložba posvećena Mihailu Klašnjikovu, ruskom kreatoru najpoznatije automatske puške na svetu – AK-47. Zanimljivo je i da je deo postavke muzeja interaktivne prirode, pa tako posetioci stariji od 18 godina imaju prilike da se okušaju u pucanju iz legendarnog oružja u specijalno predviđenom za to prostoru.

Zanimljiva paleontologija – Muzej mamuta u Jakutsku

Jedan od retkih muzeja čije su prostorije posvećene isključivo praistorijskim pripadnicima životinjskog carstva, ovaj muzej ujedno je i naučni centar koji i dan danas radi. Veliki deo eksponata ovog muzeja "ulovili" su sami naučnici tokom svojih istraživačkih ekspedicija, premda se 75 procenata svih do sada otkrivenih ostataka ovih prastarih divova nalazi baš u Jakutiji.

U specijalno dizajniranim vitrinama izloženi su jedinstveni, potpuno autentični ostaci praistorijskih bića od istorijske važnosti, pa tako posetioci izbliza mogu videti kako su izgledale mamutove lobanja, kljove, skelet i drugi fosilizovani ostaci.

"Najčistiji" muzej na svetu – Muzej sapuna

Zamislite samo tu mešavinu najlepših i najčistijih mirisa pri samom ulasku u ovaj muzej! Retki primerci sapuna, sredstava za održavanje oralne higijene, praškova i nesvakidašnjih ručno rađenih sprava za pranje veša – sve ovo posetiocima je predstavljeno na jedan zanimljiv način – spoj istorijskih podataka koji govore o važnosti ovih predmeta kroz istoriju i zanimljivih dijaloga ličnosti iz prošlosti.

Tokom organizovanih obilazaka posetioci mogu da nauče o samom procesu pripreme sapuna, a oni koji ne žele da kući idu praznih ruku imaju mogućnost da svojim rukama naprave sapun i nauče zanimljive tehnike umetničkog rezbarenja nežnog materijala od koga se on pravi.

Jedinstveni muzej velikih puteva na Altaju

Jedna od najpoznatijih ruskih drumskih trasa, automobilski put kroz Altaj , zbog svoje važnosti dobila je ne samo zvučnu titulu kojom se diči, već i muzej posvećen samo njoj. Ekspozicija ovog nesvakidašnjeg muzeja govori o istoriji Čujskog trakta, njegovoj ključnoj ulozi u trgovini kroz dugu rusku istoriju i sudbini ljudi koji su svoj život posvetili i ostavili na temeljima ove magistrale.

Pored toga, postoje i tematske sale koje su posvećene klimatskim uslovima altajskog kraja, ali i o geološkim draguljima koje on skriva.

Muzej "Univerzum vode" – kuda prolazi voda na putu od izvora do slavine

Nedaleko od centra Sankt Peterburga, u prostorijama vodotornja, nalazi se jedan od omiljenih muzeja tog grada koji svojom tematikom podstiče na razmišljanje: koliki put prevali voda da bi sa svog izvora negde na vrhu planine došla do česme. Posetioci imaju jedinstvenu priliku da prođu "podzemnim putevima" i steknu utisak kako to zaista izgleda naći se unutar gradske kanalizacije, i usput pogledaju zanimljive dokumentarce o istoriji rada ove važne komunalne službe koja vodom snabdeva čitavu severnu prestonicu. Pored toga, na velikoj karti Sankt Peterburga prikazana je i trenutna ekološka situacija u gradu, a vodiči sa zadovoljstvom vole i da upoznaju posetioce sa načinom grada gradskog vodovoda.

Muzej savremenog utvrđenja – Bunker 703 u Moskvi

Podzemlje glavnog grada Rusije jedno od najmističnijih i najzanimljivijih delova prestonice, a brojne spekulacije o Metro-2 železnici ili Gradu ispod grada dodatno potkrepljuju i muzeji poput ovog. U Bunkeru 703, na dubini od 43 metra pod zemljom ranije se nalazila specijalna arhiva Ministarstva spoljnih poslova Ruske Federacije, a ljubitelji priča o sovjetskom KGB-u i tajnom životu ruskih obaveštajaca od 2018. godine imaju priliku da svoje dečačke fantazije dožive na jedan drugačiji način. Autentičnost bunkera očuvana je i nakon njegovog otvaranja, a posetioci imaju prilike da vide sisteme za zaštitu od nuklearnih napada, komplete za preživljavanje, kolekciju gas-maski i uređaja za komunikaciju, ali u „zaroniti“ u staljinska vremena i uključiti sirenu za obaveštenje o nuklearnom napadu.

Muzej magije u Sankt Peterburgu u kome možete leteti na metli

Pored Ermitaža i drugih muzeja od istorijskog značaja za ruski narod i svetsku kulturu, Sankt Peterburg je i riznica neobičnih muzeja, od kojih je možda najmističniji ovaj posvećen magiji. Svi posetioci muzeja mogu da se "teleportuju" u mistični svet iluzija, naprave sopstvenu foto-sesiju u kojoj levitiraju, oprobaju na sebi giljotinu ili polete na metli. I ne samo to: posetioci imaju jedinstvenu priliku da se upoznaju sa rekvizitima koje su koristili najveći mađioničari svih vremena poput Hudinija i Koperfilda.

image