Magazin

Maskov novi moždani čip će slepima i slabovidima vratiti čulo vida

Biotehnološki startap Neuralink, iza koga stoji Ilon Mask, dobio je odobrenje američke Uprave za hranu i lekove za svoje revolucionarne čipove koji mogu da povrate vid. Ukoliko klinička testiranja pokažu da je čip zaista efikasan, uskoro bi u svetu neurologije i oftalmologije mogla da se desi ogromna revolucija.
Maskov novi moždani čip će slepima i slabovidima vratiti čulo vida© DALL-E by ChatGPT

Eksperimentalni uređaj Brajtsajd će, kako navodi Ilon Mask na svom nalogu na društvenoj mreži Iks, povratiti vid onima koji su izgubili ovo čulo u oba oka, kao i onima koji imaju povrede optičkog nerva. Kada će se čipovi naći u široj upotrebi, međutim, još uvek nije poznato, budući da odobrenje Uprave za hranu i lekove tek otvara mogućnosti za dalji rad na ovom ambicioznom projektu.

"Naše odobrenje znači da postoje razumna očekivanja da uređaj može ponuditi efikasniji tretman ili dijagnostikovanje u odnosu na trenutno stanje", pojasnili su iz Uprave.

Kako funkcioniše Brajtsajd

U osnovi ovog revolucionarnog uređaja nalaze se mnogobrojni čipovi koji prenose i procesuiraju neurološke signale. Zahvaljujući ovom "mehanizmu" pacijenti sa oštećenim vidom mogu ponovo da progledaju, preneo je Njujork Post. Međutim, Mask naglašava da i pored toga što je reč o veoma sofisticiranom uređaju, ne treba od njega očekivati nemoguće.

"Vid će u početku biti u nešto slabijoj rezoluciji, poput Atari grafike, ali ne nameravao da se na tome zaustavimo", dodao je Ilon Mask.

Naravno, to ne znači da neće biti unapređenja ove prve verzije uređaja. U budućnosti bi Maskov čip mogao da pacijentima u potpunosti vrati prirodno čulo vida, pa čak i omogući da se vide infraceveni, ultraljubičasti i radarski zraci. Kada će se to dogoditi još uvek nije poznato, ali je biznismen očigledno vrlo odlučan da u svojoj zamisli uspe.

Maskove čipove dobija sve više pacijenata

Maskov Neuralink se, zahvaljujući svojim revolucionarnim moždanim čipovima, već davnih dana proslavio u svetu biotehnologija, a uspesi koje ta kompanija niže zaista su neverovatni. Krajem januara 2024. godine Neuralink je ugradio prvi čip pacijentu sa paralizom tela, zahvaljujući čemu mu je omogućena komunikacija sa spoljašnjim svetom.

"Operacija je bila super laka. Doslovno sam dan kasnije pušten iz bolnice. Nemam kognitivna oštećenja", naveo je pacijent Noland Arbo u videu koji je obišao planetu.

Početkom avgusta, operacija ugradnje moždanog čipa sprovedena je ponovo, zahvaljujući čemu je i drugi paralizovani pacijent dobio priliku da samostalno koristi gedžete. "Ne bih da ureknem, ali izgleda da je i sa drugim čipom sve prošlo kako treba", podelio je tada Ilon Mask radosne vesti u intervjuu kod Leksa Fridmana, a preneo Rojters.

image