Magazin

Ruski kosmonauti postavili rekord za najduži boravak na međunarodnoj kosmičkoj stanici

Ruski kosmonauti Oleg Kononenko i Nikolaj Čub postavili su rekord za najduži kontinuirani boravak na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS), saopštila je ruska svemirska agencija Roskomos.
Ruski kosmonauti postavili rekord za najduži boravak na međunarodnoj kosmičkoj stanici© РИА Медиа банк/Алексей Филиппов

Kako se navodi, Kononenko i Čub su oborili prethodni rekord, koji su do danas držali Rusi Sergej Prokopjev i Dmitrij Petelin i Amerikanac Fransisko Rubio, prenosi RIA Novosti.

Kako je ranije saopštila pres služba Roskosmosa, 20. septembra u 16.06.51 po moskovskom vremenu trebalo je da nadmaše dostignuće svojih kolega Sergeja Prokopjeva, Dmitrija Petelina i Franka Rubija, čiji je let 2022.-2023. trajao 370 dana 21 sat i 22 minuta. 16 sekundi.

Kononenko i Čub su otišli ​​na ISS 15. septembra 2023. na svemirskom brodu Sojuz MS-24 zajedno sa Amerikankom Loral O'Harom, koji se vratila istim brodom u aprilu sa Rusom Olegom Novickim i prvom kosmonautkinjom Belorusije Marinom Vasilevskom.

Oni će se, zajedno sa američkom astronautkinjom Trejsi Dajson u ponedeljak vratiti na Zemlju, koristeći brod Sojuz MS-25.

Ukupno trajanje leta Kononenka i Čuba biće više od 374 dana, a 59-godišnji Kononenko, koji je trenutno na svom petom putovanju u svemir, prethodno je postao prva osoba koja je van Zemlje provela više od godinu dana.

image