Magazin

Zemlje koje rado dočekuju turiste, među njima je i Srbija

Ovog leta u Barseloni je netrpeljivost prema turistima dostigla vrhunac, dok staze na liticama u Činkve Tere u Italiji, ponekad liče na red u supermarketu. Međutim, van ovih turističkih žarišta nalaze se mesta koja su podjednako bogata kulturom, ali su bez gužve. Širom sveta, postoje zemlje koje priželjkuju turiste, a među njima je i naša zemlja.
Zemlje koje rado dočekuju turiste, među njima je i Srbija© Maria Ivanova/unsplash

Dok često čujemo o destruktivnim posledicama turizma u velikim kulturnim destinacijama, u određenim zemljama, novac od turizma pomaže izgradnju preko potrebne infrastrukture. Turizam nudi poslove i obuku, pružajući lokalnom stanovništvu priliku da podele svoju kulturu i tradiciju. Ako se dobro upravlja, turizam može biti obogaćujući ekonomski tok, približavajući ljude kroz zajedničke vrednosti i iskustva i ne mora da replicira probleme koje smo videli ovog leta.

Postoje mnoga mesta i država na svetu kojima je potrebno više posetilaca i koje rado dočekuju turiste, piše Bi-Bi-Si i spominje Grenland, Maroko, Gruziju, ali i Srbiju.

Zašto se naša zemlja našla na listi zemalja koja "traže turiste"

U tekstu se navodi da se Srbija čvrsto fokusira na održivi razvoj, radeći sa Globalnim savetom za održivi turizam na razvoju projekata koji ne podstiču masovni turizam, već traže osetljiviji, kulturno orijentisan put napred.

Ovo je delom zato što se promenila turistička strategija zemlje. U prošlosti je fokus uglavnom bio na gradskim iskustvima, kao što su posete Beogradu. Međutim, uz svest o tome da turizam može pomoći u diversifikaciji seoskog života i poboljšanju lokalnih ekonomija, takođe su planinski, seoski turizam, kao i ponude spa i velnes usluga postale važan deo miksa.

"U Srbiji ljudi reč 'turista' vide kao pozitivnu stvar", rekao je Džordž Kolvin-Sli, specijalista za Srbiju u agenciji Cox & Kings.

Fokus Srbije je na održivom razvoju, sa prirodnim iskustvima koja su u prvom planu. Planine zemlje privlače skijaše zimi i planinare leti; eko-turizam se razvija na brdima, uz posmatranje ptica, a prirodni izvori u podnožju planina "hrane" banje i velnes hotele. Dok turisti uživaju u ovim prirodnim iskustvima, lokalni biznisi dobijaju podsticaj, a poslovi postaju sigurniji. Čini se da ovo funkcioniše: međunarodni turizam je porastao za 20 odsto u 2023. godini.

I dalje je velika preporuka poseta Novom Sadu

Preporučuje se poseta Novom Sadu, drugom po veličini gradu u Srbiji: "Ovde postoji habzburško nasleđe, tako da ćete naći kuće kao iz bajke, slične onima u Pragu i Budimpešti, ali skoro bez turista. Hrana je takođe pod uticajem austrijske kuhinje, tu su štrudle i gulaš, a postoje i neki sjajni prizori, uključujući Petrovaradinsku tvrđavu", kaže Džordž Kolvin-Sli.

image