Magazin

Za mnoge neočekivano - beogradska plaža na listi najlepših na svetu

Kada pomislimo na prelepe plaže, obično nam na um padnu one sa sitnim peskom, palmama ili borovima i beskrajnim plavetnilom. Sajt Beachatlas predstavio je listu 100 najboljih plaža na svetu, a među njima se našla, za mnoge neočekivano, jedna iz Beograda.
Za mnoge neočekivano - beogradska plaža na listi najlepših na svetu© Dimitrije Milenkovic/unsplash

Obično je potraga za najlepšom plažama na svetu usmerena na njenu vizuelnu privlačnost - pesak i čistu plavu vodu. Ipak, sajt Beachatlas odlazi dalje i odstupa od konvencionalnog izbora, te bira plaže koje imaju vrednost za lokalnu zajednicu, raznolikost, inkluzivnost, kulturni značaj.

Prvo mesto zauzmaju plaže sa ostrva Bora, Bora, sledi Bouldersa u Južnoafričkoj republici, dok treće mesto pripada Vaikikiju na Havajima.

Zatim se nižu plaže iz Brazila, Tajlanda, Islanda, Amerike, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Namibije, Francuske. 

Beogradski splavovi na 50. mestu

Do sada smo bezbroj puta čuli da Beograd ima zanimljivu turističku ponudu, a posebno se ističu njegovi splavovi. Naš glavni grad ima reputaciju prestonice koja nudi živopisan noćni život, sa raznim dikotekama, kafićima, klubovima koji su otvoreni do sitnih jutarnjih sati. Sigurno da su najprepoznatljiviji lokali koji su smešteni na splavovima duž obala Save i Dunava. 

Ova autentična pojava je našla svoje mesto na navedenoj listi a splavovi se nalaze tačno na sredini.

"Splavovi, plutajući 'saloni' usidreni duž reka Dunava i Save, centralni su deo beogradske i srpske kulture. Sa oko 300 splavova, ovaj deo poznat je po najboljem noćnom životu na Balkanu, a možda i šire. Iako plivanje možda nije primarna aktivnost, meštani nalaze utehu pored reke, posebno da se rashlade uz čašu hladnog lokalnog pića. Za stanovnike, obala reke služi je urbana i predstavlja jedinstveno utočište gde su opuštanje i uživanje uvek na dohvat ruke", stoji u objašnjenju.

image