Magazin

Vodič za kupovinu voća prema savetima stručnjaka - kako da uvek bude zrelo i sočno

Početak jeseni je savšeno vreme za uživanje u jabukama, kruškama, grožđu, smokvama, ali i u voću kao što su kivi, banane, ananas. Bilo da planirate da ga pojedete danas ili ga zadržite za kasnije, evo kako da svaki put izaberete savršen proizvod.
Vodič za kupovinu voća prema savetima stručnjaka - kako da uvek bude zrelo i sočno© AS Photography/pexels

Prodavnice i pijace su prepune voća iz celog sveta, koje je obično šareno i privlačno, ali možda uopšte nije zrelo. Za neobučeno oko, zrela dinja se ne razlikuje od one koja neće biti za jelo ni za nedelju dana.

Kako prepoznati da li je plod idealan za jelo ili je ipak nezreo? Postoje univerzalni znaci na koje treba obratiti pažnju, kao što su boja i miris i uopšteno govoreći, zrelo voće je mirisno i naglašene boje, odnosno one kakva bi trebalo da bude. Osim toga, postoje tehnike i strategije za određene plodove i evo koje su.

Jabuke

Jabuke proizvode etilen kao deo procesa zrenja i nastavljaju da sazrevaju nakon branja. Isto važi i za krušku, breskvu... : "Znači, uberete krušku, breskvu, kajsiju i one će se dalje razvijati. Ne možete izvaditi šargarepu iz zemlje i naterati je da nastavi da zri", kaže Franko Fubini, osnivač brenda Natura i autor knjige "U potrazi za savršenom breskvom".

Kako da znate da je jabuka zrela: "Jabuke koje nađete u supermarketima će biti ili u žutom ili crvenom spektru. Uverite se da nema previše zelenih površina, osim u slučaju, što je očigledno, zelenih sorti. Posebno ovo proverite na vrhu i na dnu jabuke", pojašava Fubini.

Fubini takođe preporučuje da jabuku lagano lupnete prstom i oslušnete: "Ako zvuči kao da udarate u drvo, onda je dobro - hrskava je. Ali, ako čujete tup udarac, onda nije baš dobra".

Što se tiče uvoznih jabuka uglavnom sazrevaju veštački, nakon branja: "Ako kupujete voće iz dalekih krajeva, ono će sazreti na brodu. Brod će imati skladište sa kontrolisanom atmosferom gde će nivo kiseonika biti smanjen, a etilen ubačen kako bi voće moglo da sazri", navodi Gaj Barter, glavni hortikulturista Kraljevskog hortikulturnog društva.

Kruške

Za razliku od većine voća, kruške se namerno beru nedovoljno zrele i potom prolaze kroz proces dozrevanja. Kruške koje kupujete u prodavnicama često su još uvek nedozrele. "Kada biram krušku, kupujem ih nekoliko dana unapred kako bi im bilo omogućeno da sazru kod kuće", kaže stručnjak Sara Džonson.

Grožđe

Osim boje, teško je reći bilo šta o grožđu bez probanja. "Možete staviti stabljiku u bocu vode i grožđe će se održati prilično dugo, ali verovatno neće moći mnogo da sazri bez šećera iz listova", ističe Barter.

Avokado

Dobar trik za procenjivanje zrelosti avokada je da odvojite peteljku sa vrha i pogledate boju: zelena znači zreo, žuta znači nedovoljno zreo, a braon znači da je prezreo i da smo zakasnili.

Ali sigurniji test je blagi pritisak. "Samo mora da bude veoma nežna. Ako je zaista čvrst i otporan je, nedozreo je", kaže Džonsonova.

Banane

Banane u supermarketima su uvek one koje se beru zelene i sazrevaju u tranzitu: "Pokušavam da ih kupim kada su žute. Ako su zelene, stavljam ih u papirnu kesu i odlažem u ormar gde ih neću zaboraviti, a zatim ih proveravam svakih nekoliko dana", ističe Džonsonova.

Smokve

"Trebalo bi da su u sredini meke poput pekmeza, prilično tamne i sočne, a ne suve", naglasila je Džonsonova. Ali stanje unutrašnjosti nije uvek vidljivo spolja. "Možete da osetite kada nežno stisnete voće; trebalo bi da bude zaista mekano, nikako čvrsto. Čak bih rekla da je ponekad u redu ako vidite da se na kori pojavljuju male pukotine, to je znak da voće počinje da omekšava", piše Gardijan.

Ananas

"Trebalo bi da možete da iščupate centralni list onda kada je ananas zreo. Ipak, najviše se oslanjam na miris. Ako dno jako i lepo miriše, spreman je za jelo. Nezreli ananas neće mirisati", kaže kuvar Rouli Li.

Limun

Limun koji pronađete u supermarketu obično je u prihvatljivim granicama zrelosti, svakako da treba da se uverite da ne nema udubljenja na kori i da plodovi nisu baš mnogo teški.

image