Magazin

Izuzetan medicinski slučaj: Žena sa dve materice rodila blizance

Žena u Kini sa dve materice, u januaru je saznala da je u drugom stanju i da nosi blizance, jednog u svakoj materici, što je izuzetno retko. Sredinim septembra na svet je donela dečaka od 3,2 kg i devojčicu od 2,4 kg, saopštili su medicinski zvaničnici iz bolnice u kojoj se porodila.
Izuzetan medicinski slučaj: Žena sa dve materice rodila blizance© pixabay

Prošle godine Amerikanka sa dve materice porodila se dva puta u dva dana, a sada jedna žena iz Kine takođe sa dve materice, donela je na svet blizance, prenose zvanični kineski mediji.

Majka, identifikovana samo po prezimenu Li, dobila je dečaka i devojčicu putem carskog reza, saopštila je Narodna bolnica u provinciji Šansi, objašnjavajući da je ovaj slučaj bio "jedan u milion".

"Izuzetno je retko da se blizanci prirodno začnu u svakoj šupljini materice, a još ređe da se iznesu do kraja", saopštila je bolnica na svojoj zvaničnoj stranici na kineskoj društvenoj platformi Veibo.

Prema navodima bolnice, majka je rođena sa dve materice, odnosno stanjem koje se zove dupla materica (uterus didelphys), koje se javlja kod jedne od 2.000 žena, piše Si-En-En.

Njena priča je oduševila korisnike kineskih društvenih mreža i postala viralna, sa više od 50 miliona pregleda u poslednjih nekoliko dana, dok su korisnici delili poruke divljenja, smatrajući da je zaista ovaj slučaj pravo čudo.

Takođe, iz bolnice su otkrili da je ona ranije imala spontani pobačaj. Međutim, u januaru je Li ponovo ostala trudna i tokom ranog pregleda ultrazvukom otkriveno je da ne očekuje samo jedno dete, već blizance – po jedno u svakoj materici. Nakon pažljivog i strogog medicinskog nadzora, rodila je dečaka od 3,3 kg i devojčicu od 2,4 kg, saopštila je bolnica.

image