Magazin

Čokoterapija: masaža čokoladom u borbi protiv stresa

Bogat miris tokom ove masaže opušta i budi čula, a masaža čokoladom ima mnoštvo terapeutskih efekata.
Čokoterapija: masaža čokoladom u borbi protiv stresa© freepik/Drazen Zigic

Zahvaljujući bogatom sadržaju kakaa, opojnom mirisu i zavodljivom ukusu, čokolada je jedan od najpoznatijih afrodizijaka, a sve se češće koristi u velnesu, tokom relaksirajućih i opuštajućih masaža. Aromatičan, senzualan, bogat miris čokolade koji budi sva čula, prožima svaku ćeliju tela, stimulišući lučenje serotonina i endorfina, dva hormona koja pomažu telu da se bori sa stresom. Pored hedonističkog uživanja u ovoj masaži, njene dobrobiti su mnogobrojne. 

Učvršćuje kožu jer kofein koji se nalazi u čokoladi stimuliše cirkulaciju i pomaže krvotok. Čokolada sadrži teobromin koji stimuliše topljenje masti efikasno, pomažući da se poboljša silueta i smanji "pomorandžina koža", uporne naslage celulita.

Čokolada je bogata antioksidantima - što je tamnija čokolada, veće je antioksidantno dejstvo. Proizvodi koji imaju više od 35 posto čistog kakaa su efikasniji za revitalizaciju kože dajući joj punoći i čvrstinu. Antioksidanti povećavaju nivo kolagena i elastina u koži,pa smanjuju efekte starenja. Fine linije i bore mogu se tretirati regularnim čoko tretmanima, jer čokolada umanjuje štetu nastalu od slobodnih radikala u telu.

Kao sredstvo za hidrataciju - kakao puter sadrži veće količine prirodnih ulja i hidratatora potrebnih za tretiranje suve, grube i kože sklone perutanju. Čoko masaža ili umotavanje u čokoladu, za koje se koriste kreme sa kakao puterom, izlečiće grubu kožu posebno na delovima sa upornim zadebljanjima, kao što su to laktovi, kolena i stopala. Što je veći procenat kakao putera u losionu ili kremi, koža duže ostaje hidrirana nakon masaže. 

Kakao puter sardži antiinflamatorne komponente koji pomažu u zaštiti kože od prvih znakova starenja, ali i umiruju infekcije koje izazivaju akne, ostavljajući kožu zdravom. 

Smiruje - konzumiranje čokolade utiče na smirenje, a na sličan način čokolada deluje i kroz masažu smanjujući tenziju i opuštajući zategnute i bolne mišiće.

Napravite svoje čokoladno ulje za masažu

Pomešajte ¼ šolje kakao praha sa 1 šoljom ši putera, u to dodajte ¼ šolje ulja od kamilice. Okako biste dobili glatku smesu bez grudvica, sve možete sjediniti u blenderu. Ukoliko vam se čini da je ulje gusto, uvek možete dodavati ulje od kamilice dok ne postignete teksturu koja vam odgovara. Ukoliko, pak, mislite da bi smesa trebalo biti gušća, slobodno dodajte još ši putera. Ši puter bi trebalo da je sobne temeprature kako bi ga bilo lakše umiksati. Sipajte ovako napravljeni losion u teglu sa poklopcem i smestite na tamno mesto, dalje od toplote.

Losion za masiranje može se napraviti i sa pepermint uljem, a mogu se koristiti i kakao puter ili čokoladni vosak.

Najčešće se pre masaže prvo uradi piling celog tela na bazi čokolade, kako bi se skinule izumrle ćelije. Piling se uklanja toplim peškirom sa kože. Sve vrste čokolade se mogu koristiti u masaži, a najčešće crna čokolada. Čokolada može biti topla ili sobne temperature.  

image