Magazin

Zašto volimo čokoladu?

Predviđa se da će se ove godine prodati 7,5 miliona tona čokolade u svetu. Zašto je ovaj kakao proizvod toliko popularan i privlačan širom sveta?
Zašto volimo čokoladu?Getty © Junko Kimur

Sve što znamo o istoriji čokolade možemo da zahvalimo narodima Maja. Iako su samo nasledili hiljadugodišnju praksu konzumiranja čokolade, kada su naselili područje sadašnje Latinske Amerike, upravo su oni čokoladu proslavili.

Kakao zrna bile su i moneta ovog starog naroda, pa ste tako mogli da za 10 zrna kupite zeca, ali i unajmite prostituku. Maje su koriste čokoladu i u verskim ritualima i ceremonijama venčanja.

Nakon Kolumbovog otkrića Amerike i kakaa u 16. veku, šire se plantaže ove biljke, a kakau pada cena. Do tada namenjena bogatima, čokolada će postati pristupačna svima, i "zaraziti" celo čovečanstvo.

Ono što ljubitelje čokolade vezuje za nju je aroma ovog slatkiša. O čokoladi je snimljen i film u kome akteri sa uživanjem konzumiraju ovu poslasticu, neki i po prvi put.

Ono što je jednako zanimljivo je dostupnost čokolade u svakom delu sveta. Možda se nećete snaći ili pronaći omiljenu vrstu voća, meso koje želite, ali čokoladu ćete naći u svakom kutku.

Odavno su naučnici otkrili hemijski sastav čokolade koji dovodi do toga da se ljudi nakon konzumiranja bolje osećaju, a sve zbog podizanja serotonina. Ova poslastica nastala kao kombinacija masti i šećera, buster je raspoloženja. Iako su ova dva sastojka dodata nakon 16.veka, većina ljudi jede čokoladu upravo u ovoj kombinaciji. Želja za čokoladom nastaje u ovoj sinergiji sastojaka, jer pojačava lučenje dopamina, stvarajući zavisnot od nje.

Ukoliko su vam roditelji, ili bake i deke, nakon pojedene večere ili za uspeh u školi, nudili čokoladni slatkiš kao nagradu, velika je verovatnoća da će vas osećaj uspeha i sreće preplaviti svaki put kada se „nagradite“ čokoladom.

Većina nas će u posetu dragim prijateljima i porodici, odneti čokoladu, a za rođendan jesti čokoladnu tortu. Ovo društveno povezivanje putem čokolade stvara ljubav i osećaj ušuškanosti.

Ali nije samo emotivno zadovoljstvo ili hemijska reakcija ono što dobijamo od čokolade. Ne zaboravite da je čokolada odličan antioksidant, bolji od borovnica i to čak 6 puta! Ishrana bogata antioksidantima pomaže da se smanje rizici od problema sa kardivaskularnim sistemom, artritisom, astmom i mnogim drugim oboljenjima. Ovo naravno važi za crnu čokoladu sa visokim procentom kakaa, a malim procentom masti i šećera.

Naša ljubav prema čokoladi ima naučno objašnjenje, traje već 3000 godina i jedna je od najdužih ljubavi koju čovečanstvo ima. Trenutno na tržištu možemo naći najrazličitije forme čokolade - veganske, bez masti, bez glutena, a ta prilagodljivost i lako kombinovanje sa drugim aromama čini čokoladu najčešće korišćenom namirnicom na svetu.

image