Magazin

Kako da znate da je vreme da zamenite patike za trčanje

Prosečan životni vek patika za trčanje negde između 500 i 800 pređenih kilometara. Ipak, odakle je došao ovaj savet i da li je zasnovan na naučnim dokazima? Da li se trkači uopšte mogu osloniti na ovu vrstu "pravila" ili je bolje da se vode sopstvenom procenom i osećajem? Stručnjaci objašnjavaju kako da prepoznate da je vreme da se oprostite od patika za trčanje i nabavite nove.
Kako da znate da je vreme da zamenite patike za trčanje© Freepik/Freepik

Kvalitetna oprema je ključ dobrog treninga, koji će doneti rezultate i umanjiti šansu od povreda. Ali kako da procenite kada je vreme da zamenite patike za trčanje koje su zajedno sa vama "prešle" toliko kilometara? Iako su vam dobro služile, to ne znači da mogu beskrajno da se koriste.

Neki dokazi o trajanju obuće za trčanje potiču od testiranja na udar sa mašinama koje simuliraju da patike više puta dodiruju tlo tokom trčanja. Drugi potiču od praćenja trkača koji su dugo koristili svoje patike, a ovakva istraživanje se često odnose na materijale i strukturu obuće.

Međutim, najbolji pokazatelj zapravo može biti procena onog ko ih nosi. Umesto da tražite samo jedan odgovor na to koliko kilometara vaše patike treba da traju, bolje je razmotriti pojedinačne znakove na osnovu tipa vaše obuće, njene namene i vaših potreba.

Mnogi koji se bave trčanjem imaju tendenciju da zamene patike iz tri glavna razloga:

  • veruju da je njihov učinak negativan
  • dovode do neke nelagodnosti koja može izazvati (ili je već izazvala) povredu
  • više nisu udobne, ne osećaju se dobro u njima 

Kvalitet trčanja

Što se tiče učinka, neka svojstva materijala od kojeg su patike napravljene doprinose poboljšanoj efikasnosti trčanja. Degradacija ovih materijala može ometati vrhunske performanse na dan trke.

Ovo se najjasnije vidi u patikama od karbonskih vlakana, koje koriste mnogi trkači da bi postigli najbolje rezultate. Kombinacija visoko elastične pene za srednji đon i čvrste ugrađene ploče od ugljeničnih vlakana podržavaju skladištenje i vraćanje energije tokom trčanja, što onome ko ih nosi daje prednost.

Trkači će obično sačuvati ovakve patike za dan trke i zameniti ih nakon manjeg broja pređenih kilometara, u poređenju sa konvencionalnim patikama za trčanje.

Iako istraživanja podržavaju prednosti performansi ovih patika, nije poznato koliko dugo traju u odnosu na pređene kilometre. Jedna studija 2020. godine pratila je osam trkača na koji su koristili određene patike na preko 600 kilometara.

Znatna smanjenja u efikasnosti trčanja prijavljena su na 240 kilometara, a ovo je bilo još značajnije na 320 kilometra. S druge strane, ništa nije prijavljeno za 160 kilometara. Ovi dokazi sugerišu da za vrhunski performans par patika treba zameniti negde između 160 i 240 kilometara.

Takođe se čini da bi manji broj pređenih kilometara kada su upitanju vaše omiljene ili nove patike moglo doprineti boljem trčanju na dan takmičenja, u poređenju sa trčanjem u paru starih patika koje imaju "veću kilometražu".

Povreda ili nelagodnost zbog starih patika

Veza između habanja patika i povreda je nejasna i zasnovana je na minimalnim dokazima.

Jedna studija je otkrila da trkači koji redovno menjaju patike za trčanje imaju manji rizik od povreda i habanja obuće nego oni koji trče u istom paru tokom perioda od 22 nedelje. Na osnovu ovog se zaključuje da previše kilometara u vašim patikama može povećati rizik od povreda. Tačna starost obuće za trčanje nije prijavljena u ovoj studiji.

Na osnovu prijavljenih karakteristika trčanja, oni koji su nosili samo jedan par patika prešli su u proseku 320 kilometara. Ovo je upoređeno sa onima koji su menjali oko četiri pari patika, pretrčali više ukupnih kilometara, ali su akumulirali u proseku samo 200 kilometara po paru, tako da nije bilo moguće doneti konkretne zaključke.

Udobnost

Udobnost i odgovarajuća veličina/model su dva najvažnija faktora za trkače kada biraju obuću. Dokazi koji povezuju poboljšanu udobnost patika sa smanjenom stopom povreda ili poboljšanim trčanjem su različiti, ali smanjenje štete od neudobne patike je najveći prioritet za trkače.

Većina trkača se dočekuje na petu, a konstantna kompresija srednjeg đona dovodi do stvrdnjavanja materijala, verovatno posle samo 160 kilometara, prema jednoj studiji iz 2017. godine. Međutim, praktično nije bilo promene u količini amortizera koji se primećuju ispod pete trkača nakon 160 kilometara, a čak i nakon što su patike "prešle" 640 kilometara, osetili su malu razliku - samo oko 3 odsto, prenosi "Sajens alert".

Iako u početku ovo može izgledati kao da trkači nisu dobro procenili kada patike izgube svoju amortizaciju, ovo govori da su promene u percepciji amortizacije patika veoma postepene i možda neće biti važne za trkače dok ne dostignu određeni prag lične tolerancije.

Ovo će se razlikovati od osobe do osobe, tako da ovakvi nalazi ne bi trebalo da budu primenjeni kao jedino pravilo prilikom kupovine novih patika. Ipak, jedno je sigurno - kada primetite pad udobnosti, vreme je da nabavite novi par.

Kada odabrati nove patike

Ne postoji jednostavan odgovor kada treba da nabavite nove patike za trčanje. Za sada, najpraktičniji savet je da svoje patike održavate "svežim" (da ne pređu 240 kilometara), koristite nekoliko različitih parova tokom treninga i zamenite ih kada primetite pad udobnosti, da biste izbegli povrede.

image