Magazin

"Koliko kilometara, toliko para": Radnicima u ovoj kompaniji bonus zavisi od toga koliko trče

Vest koju bismo slobodno mogli da smestimo u rubriku "Verovali ili ne" dolazi iz daleke nam Kine i provincije Guandong, koja se nalazi na jugu te zemlje. Tamo su se čelnici kompanije na veoma kreativan način dosetili kako da motivišu svoje zaposlene da budu fizički aktivniji, a visinu bonusa određuje broj pretrčanih kilometara na mesečnom nivou.
"Koliko kilometara, toliko para": Radnicima u ovoj kompaniji bonus zavisi od toga koliko trče© Canva/ dotshock

U današnje vreme sedentarni način života vodi verovatno i više od polovine svetske populacije, a glavni razlog za to jeste posao, koji je mahom vezan za kancelarije. Manjak aktivnosti je sa sobom (očekivano) doneo i mnoge negativne posledice po fizičko i mentalno zdravlje, a brojne kompanije širom sveta su se za stanje svojih zaposlenih ozbiljno zabrinule.

Kako bi podstakla što više zaposlenih da budu fizički aktivni, jedna kineska kompanija koja se bavi proizvodnjom papira je rešila da visinu bonusa uslovi brojem kilometara istrčanih na mesečnom nivou.

Performans na poslu je važan, ali ne važniji od zdravlja zaposlenih

Nakon uzaludnih pokušaja da zaposlenima usadi ljubav prema rekreaciji i tri godine "borbe" sa njima, predsednik kompanije i veliki fitnes entuzijasta Lin Zijong, odlučio je da stvar uzme u svoje ruke. Tada je je definisao visinu i način obračuna bonusa zaposlenima u svojoj kompaniji, a uslov za to je bio određeni broj istrčanih kilometara u periodu od mesec dana.

Zaposleni koji istrče najmanje 100 kilometara mesečno dobiće godišnji bonus od 130 procenata visine godišnje zarade, dok će oni koji pretrče najmanje 50 kilometara dobiti bonus u visini jedne plate. Performans zaposlenih meriće posebne smart-narukvice koje su povezane sa mobilnom aplikacijom, a koje mere broj koraka i pokazuju da li je u pitanju trčanje ili hod.

Oni koji ne trče dovoljno ili uopšte, dobiće smanjenu premiju

Zaposlenima koji na mesečnom nivou budu istrčali manje od 40 kilometara godišnji bonusi će biti smanjeni na 60 procenata mesečne zarade, dok će oni posebno lenji, koji istrče manje od 20 kilometara, dobiti premiju u visini 30 procenata jedne plate.

Direktor kompanije se nije ograničio samo novčanim podsticajima, već je odlučio da one posebno vredne i fizički aktivne zaposlene nagradi i novim parom patika za trčanje. Za ovakav poklon oni moraju najmanje šest meseci uzastopno trčati barem 50 kilometara mesečno. 

Iako su u početku svi bili veoma skeptični, Zijong kaže da je ovakva bonus šema urodila plodom, a da su zaposleni veoma entuzijastično prihvatili ovaj inovativni sistem motivacije. "Vežbamo i dobijamo novac za to. Ubili smo dve muve jednim udarcem", rekao je jedan zaposleni te kompanije.

image
VV inauguration
banner