Magazin

Prokletstvo slikara Ilje Rjepina: Likove sa njegovih slika pratila je strašna sudbina

Početkom 20. veka čuveni slikar Ilja Rjepin predložio je svom bliskom prijatelju, piscu Korneju Čukovskom, da naslika njegov portret. Međutim, Čukovskog je ta ideja užasnula, budući da se o slučajnim "žrtvama" njegovog prijatelja pričalo već godinama.
Prokletstvo slikara Ilje Rjepina: Likove sa njegovih slika pratila je strašna sudbina© Wikimedia Commons / Ilya Repin

Ilja Rjepin je tokom svoje slikarske karijere stvorio niz velikih istorijskih dela, a njegove umetnine danas krase mnoge svetske galerije i muzeje. Njegovi realistički radovi mahom su bili inspirisani psihološkim razmišljanjima i napetošću u društvenom poretku, a portreti koje je slikao protkani dramatičnim unutrašnjim borbama. Iako su njegova dela bila vrlo svedena, veliki broj njih imao je i mračnu stranu.

"Ivan Grozni i njegov sin Ivan"

Jedna od najpoznatijih slika Rjepina, na kojoj Ivan Grozni ubija svog sina Ivana, donela je mnogo nesreće modelima koji su slikaru pozirali. Ubrzo nakon što je slika završena, umetnik Mjasojedov, koji je za sliku pozirao Rjepinu obučen kao car Ivan Grozni, umalo je ponovio dešavanje sa slike i u besu skoro ubio svog sina, koji se inače zvao kao i sin Groznog - Ivan.

Život drugog modela, perspektivnog lepotana Vsevoloda Garšina, koji je bio model za lik carevića Ivana (koga Grozni ubija na slici), takođe je krenuo nizbrdo od kako je on pozirao Rjepinu. Mladić je poživeo jpš jako kratko, a ne uspevši da se izbori sa sopstvenim crnim mislima odlučio je da izvrši samoubistvo, bacivši se niz stepenice. 

"Žrtve" Rjepina bili su i drugi poznati umetnici

"Žrtava" Rjepinove četkice bilo je toliko da je to zastrašujuće. Među njima je i pesnik Fjodor Tjutčev, koji je slikaru pozirao za portret. Tek što je Rjepin završio sliku, Tjutčev se naprasno razboleo i ubrzo preminuo. Sličnu sudbinu doživeo je i kompozitor Modest Musorgski: samo 10 dana nakon završetka portreta i on je preminuo, a prema zvaničnoj verziji uzrok smrti je duševni poremećaj.

Mežu "žrtvama" Rjepina bio je i pisac Aleksej Pisemski - njegov portret se, inače, smatra jednim od najboljih radova poznatog slikara. Ali, cena koju je za nju platio pisac bila je previsoka: samo godinu dana nakon završetka portreta i on je preminuo. I belgijska pijanistkinja je doživela strašnu sudbinu nakon što je pozirala Rjepinu - te iste godine njoj je dijagnostikovan rak, nakon čega je ona ubrzo umrla.

Za pojedine slučajeve postoji logično objašnjenje

Bez obzira na tragične sudbine većine Rjepinovih modela, istoričari ne vide ništa toliko mračno u radu istaknutog slikara. Za ovo postoji i logično objašnjenje: Rjepina je sa njegovim modelima upoznavao mecena Pavel Tretjakov, koji je sa svima njima bio dosta blizak, a znači - znao za njihova zdravstvena stanja. Zato je i žurio da ih sve pošalje kod Rjepina kako bi on mogao da ovekoveči njihove portrete na platnima, dok su još živi.

Ipak, jedan slučaj nema objašnjenje. Naime, Rjepinu je za portret pozirao i istaknuti ruski hirurg Nikolaj Pirogov. Za razliku od drugih modela, ovaj je bio savršeno zdrav, iako je već zagazio u osmu deceniju. Samo nekoliko dana od boravka u Rjepinovom ateljeu, Pirogov je otišao kod zubara, ali su stvari krenule po zlu. Tokom intervencije njemu je preneta infekcija koja se ubrzo proširila i zbog koje je hirurg preminuo.

image