Magazin

Kako je Ruskinja Lidija Delektorska igrom slučaja postala muza čuvenog slikara Matisa

O postojanju Lidije Delektorske danas verovatno niko ne bi ni znao da se njen život sasvim slučajno nije okrenuo za 180 stepeni kada se iz Rusije preselila u Francusku. Tamo je ona upoznala Anrija Matisa, u čiji je dom došla kao posluga, ali su vrlo brzo između njih planule emocije. Od tada, pa sve do poslednjeg uzdaha impresioniste, Lidija je bila njegov pomoćnik, životna podrška i inspiracija.
Kako je Ruskinja Lidija Delektorska igrom slučaja postala muza čuvenog slikara Matisa© Youtube / TopСreator

Mlada i neiskusna, samo sa pasošem i putnom torbom u rukama, Lidija Delektorska je lutala svetom, putujući od jedne do druge zemlje u potrazi za svojom srećom. Međutim, ništa nije išlo po planu i gde god bi se zaustavila, osećala se kao potpuni stranac kome se niko ne raduje.

Preko pola Evrope, Lidija je stigla u Francusku, ali ni tu situacija nije bila ništa bolje. Brzo je shvatila da su joj izgledi za dobro zaposlenje skoro pa ravni nuli i da jedini posao koji može da radi, ne znajući jezika, jeste da bude konobarica ili geronto domaćica koja bi pomagala starim i nemoćnim ljudima.

Sudbinski susret Lidije i Matisa

I tako je Lidija sasvim slučajno dospela u dom poznatog francuskog slikara impresionističke epohe, Anrija Marisa. U to vreme, njegova supruga Ameli je bila teško bolesna, a porodici je bila potrebna pomoć oko odgajanja dece, sređivanja kuće i pripreme hrane za celu porodicu. Lidija se odmah dopala porodici Matis, a posebno Ameli: bila je skromna, taktična, a ono najvažnije - nedovoljno obrazovana i zavodljiva da se dopadne Anriju.

Znajući suprugovu strast ka atraktivnim ženama, ovi faktori su vrlo verovatno odigrali presudnu ulogu. Umetnik isprva i zaista nije obraćao pažnju na Lidiju - ona je bila ništa više do obična posluga u kući. Međutim, jednom prilikom mu je bio potreban model koji će pozirati za njegovu novu sliku, sa čime se Lidija odmah složila. I tada je Anri uvideo da je Ruskinja mnogo više od obične žene i da se iza njenog lika krije čitav jedan nedokučeni univerzum.

Od posluge, preko ličnog sekretara, do muze

Ubrzo je Matis prepoznao i druge Lidijine kvalitete, budući da se ona pokazala i kao vrlo odgovorna i organizovana, naročito kada je bilo reči o njegovom poslu, te joj je ponudio novu poziciju - da bude njegov lični asistent, što je ona vrlo rado prihvatila. Međutim, Ameli je "namirisala" da se njenom suprugu Lidija dopada, i zahtevala da umesto unapređenja ona dobije otkaz.

Matis se, naravno, sa ovim nije složio, što je njegovu suprugu veoma pogodilo. Ipak, svesna svoje bolesti, ali i distance koja već godinama postoji između nje i Anrija, ona odlučuje da se povuče i odseli iz zajedničkog doma. Na njeno zaprepašćenje, umetnik se nije potrudio čak ni da je odgovori od te zamisli, već jednostavno prihvatio njenu odluku i složio se sa njom.

Lidija je Matisa vratila u život i dala mu snagu da nastavi da stvara

Od kako je Ameli otišla, Anri je "prodisao", a olakšanje koje je osetio, kao i prisustvo Lidije, odjednom su mu vratili veru u život. Malo pomalo, njihov odnos postajao je sve prisniji i romantičniji - kao da su tinejdžeri, a ne ljudi u zrelim godinama! Živeći zajedno, njih dvoje su nastavili da stvaraju: Lidija je bila njegova muza i omiljeni model, a on - umetnik koji je ponovo počeo da stvara remek dela.

Harmonična zajednica uživala je u svakom trenutku provedenom zajedno, sve dok jednog dana nisu stigle loše vesti: Matis boluje od progresivnog karcinoma želuca. Razmišljajući šta će i kako dalje, oni odlučuju da ne urade ništa, već da samo nastave živeti kao i do sada, dok ih smrt ne rastavi. Lidija je sa Anrijem ostala do njegovog poslednjeg daha, a nakon njegove smrti se iselila iz zajedničkog doma.

image