Magazin

Lu Salome: Ruskinja koja je osvojila srce Ničea i svojim umom pokorila Frojda

Na šarm i inteligenciju ruskih žena "pali" su mnogi velikani svetske istorije. Salvadora Dalija je očarala Gala, Josipa Broza Tita - Pelageja, a Fridrih Niče nije ostao imun na um i klasičnu lepotu Lu Salome. Ko je bila ova ruskinja i zbog čega su muškarci "gubili glavu" kada god bi se našli u njenom društvu?
Lu Salome: Ruskinja koja je osvojila srce Ničea i svojim umom pokorila Frojda© Wikimedia Commons / Hofatelier Elvira

Davne 1861. godine, u porodici ruskog generala Gustava fon Salome, rodila se devojčica Luiza. Kao i njeno petoro starije braće, i Lu se školovala u nemačkoj osnovnoj školi u Sankt Peterburgu, a već u adolescentskom periodu mlada devojka se isticala nesvakidašnjim sklopom uma.

Bila je natprosečno inteligentna, ali i upadljivo drugačija od ostalih vršnjakinja. Nije želela brak i decu, divila se buntovnosti revolucionarki tog doba i želela da svoju mladost posveti obrazovanju i karijeri. Međutim, u Rusiji je 80-ih godina 19. veka ženama bilo zabranjeno da stiču visoko obrazovanje, te se Lu sa svojom majkom preselila u Švajcarsku. 

Zaljubio se Re, zaljubio i Niče

Nedugo nakon selidbe u Švajcarsku, zdravlje Lu je počelo da se pogoršava, a ona odlučuje da se preseli u Rim, kako bi dobila potrebnu medicinsku pomoć. Tamo ona upisuje kurs književnosti Malvide fon Mejzenburg, laureata Nobelove nagrade iz odlasti literature, ne bi li joj bilo makar malo lakše da pregura bolest. Ova odluka bila je sudbonosna, može se reći.

Na kursu Lu upoznaje mnogobrojne istaknute umove tog vremena, izneđu ostalog i Pola Re, nemačkog pisca i bliskog prijatelja Fridriha Ničea. Međutim, ubrzo on shvata da takvu ženu, toliko blisku po shvatanjima i moralu, više neće naći, i u ljubavnom zanosu traži ruku i srce ambiciozne Ruskinje. Ona ga odbija, a njih dvoje postaju dobri prijatelji i cimeri.

Par meseci kasnije, Pol upoznaje Lu sa svojim prijateljem, filozofom Fridrihom Ničeom, koji biva oduševljen intelektom koji je posedovala Lu i njenom klasičnom ruskom lepotom. Ruska intelektualka je filozofu kompletno "pomutila razum" - toliko, da se ovaj odlučio da je zaprosi. Naravno, Lu je odbila i njega, i predložila mu da se useli i živi sa njom i Polom.

Brak može, ali pod jednim uslovom

Iako je još od najranije mladosti Lu govorila da je brak "bespotrebna glupost", i obojicu intelektualaca odbila kada su je proslili, Lu je nešto kasnije ipak stala na "ludi kamen". Njeno srce je osvojio univerzitetski profesor istočnih jezika, nemac Fridrih Karl Andreas, koji je bio od nje stariji čak 15 godina.

Kada je zaprosio, Lu se dugo premišljala, ali se na kraju krajeva ipak složila. Međutim, imala je jedan jedini uslov - između nje i budućeg supruga nikada neće biti nikakvih intimnih odnosa. Ludo zaljubljen i do srži očaran Ruskinjom, Fridrih je pristao čak i na to, samo da je ne izgubi, poput Pola i Ničea. Njihov brak trajao je pune 43 godine, a po rečima biografa, njen uslov je ispoštovan do kraja.

Lu Salome i Sigmund Frojd

Početkom 20. veka, Lu je učestvovala u Međunarodnom psihoanalitičkom kongresu koji se održavao u Bajmaru. Njeno pojavljivanje na manifestaciji, naravno, nije prošlo nezapaženo. Mnogobrojni psiholozi i psihijatri, a među njima i čuveni "otac psihoanalize", Sigmund Frojd, zanemeli su pred Lu i njenim umom. Ubrzo su ona i Frojd postali dobri prijatelji, a psihoanalitičar, uz to, i njen mentor i nastavnik.

Svestrana Ruskinja je skoro preko noći ovladala materijom, toliko da je već nakon jako kratkog vremena napisala i svoju prvu knjigu iz te oblasti. Nakon toga usledilo je još preko 100 naučnih radova. Zajedno sa Anom Frojd, Sigmundovom ćerkom, osmislila je i udžbenik o dečjoj psihi, a svoj dalji radu u oblasti psihologije nastavila je u Getingenu, gde je otvorila privatnu ordinaciju.

image