Magazin

Istorija jedne ljubavi: Kako je ruski revolucionar Lav Trocki osvojio srce vatrene Fride Kalo

Da su godine samo broj, a brak - papir koji u pojedinim situacijama ne znači ništa, dokazali su i ruski revolucionar Lav Trocki i velika meksička umetnica Frida Kalo. Oboje snažnih karaktera i očarani strašću prema komunizmu, njih dvoje su naočigled svojih partnera uplovili u strastvenu avanturu. Ipak, kao i većina ljubavnih afera, i ova se brzo ugasila.
Istorija jedne ljubavi: Kako je ruski revolucionar Lav Trocki osvojio srce vatrene Fride Kalo© Canva / alexandraivankovich

O liku i delu čuvene meksičke umetnice Fride Kalo ispisano je na hiljade redova i snimljeno više filmova, a njena životna priča inspiracija je mnogim ženama širom sveta. Sa samo 18 godina Frida je doživela tešku saobraćajnu nezgodu koja je ostavila velike posledice po slikarkino zdravlje, ali je njena energija uvek bila očaravajuća, bez obzira na nedaće koje su je zadesile.

U ljubavi i umetnosti bila je nepokolebiva, strastvena i jedinstvena, a njeno srce osvajali su samo oni muškarci koji su mogli da joj pariraju i isprate njen temperament. Jedan od Fridinih ljubavnika bio je i čuveni ruski revolucionar Lav Trocki, a čak ni velika razlika u godinama (on je imao 57, a ona 29) nije uspela da ih pokoleba.

Sudbonosni susret Fride i Trockog

Kada je Lav Trocki 1937. godine sa svojom nevenčanom suprugom Natalijom krenuo put Meksika, krijući se od Staljinovog gneva, njegov domaćin, Dijego Rivijera nije ni slutio da će dolazak bliskog prijatelja i ideološkog uzora prerasti u ljubavnu aferu sa njegovom mladom i energičnom suprugom, Fridom Kalo. Ipak, "hemija" je odradila svoje, a zajednički pogledi na svet i komunizam vrlo brzo su zapalili varnice.

Mlade ljubavnike nije sprečavalo čak ni to što su oboje u to vreme bili u emotivnim odnosima. Malo pomalo, Frida i Trocki su počeli da se viđaju i nasamo, a ne samo u krugu porodičnih druženja, "slučajno" se susretavši u dvorištu kuće ili kod njene sestre Kristine, kada ona nije bila tu.

Šta je bio Fridin motiv - ljubav ili osveta?

Trockog je oduševio Fridin temperament i strastvenost koju je ona pokazivala u svemu - od umetnosti, preko komunizma, pa sve do načina na koji je pila, pušila i veselila se na proslavama. Za njega, ona je bila sinonim za živu vatru: žena koja svojom energijom pleni gde god da se pojavi, bez obzira na hendikep koji je imala nakon nesreće, muška odela koja je nosila i psovke koje su se nizale čim progovori.

Sa druge strane, ostalo je nepoznanica šta je bio Fridin motiv za ovu aferu - iskrena osećanja i strast prema ruskom revolucinaru ili puka želja za osvetom Dijegu, koji je varao na svakom ćošku: sa svojim učenicama, prijateljicama, pa čak i mlađom sestrom svoje supruge.

Trocki shvata da je pogrešio

Nakon što su dvoje ljubavnika potpuno otvoreno počeli da pokazuju svoje emocije, Dijego je odlučio da na to zatvori oči, budući da je neverstvo u njegovom braku sa Fridom bilo "kao dobar dan". Ali, životna saputnica Trockog, žena iz tradicionalne ruske porodice u kojoj se na emotivni odnos dvoje ljudi gleda kao na instituciju, nije bila toliko tolerantna. 

Lavova Natalija je ubrzo nakon saznanja da joj se radi iza leđa upala u depresiju, a kako bi joj dao vremena da porazmisli kuda njihov odnos vodi i da li je vredno nastavljati ga, Trocki je otputovao na Dijegovo imanje. Svoju komunikaciju su za vreme razdvojenosti održavali putem pisama koje su redovno jedno drugom slali.

"Nemam želju da vidim ljude, život oko sebe, gužvu... Nemam želju da jedem... Želim da padnem na pod i da nikad ne ustanem", pisala je Natalija Lavu u svojim pismima.

Tada je Lav shvatio razmere štete koju je naneo svojoj supruzi i njihovom odnosu koji je trajao punih 35 godina. Ipak, Natalija je pored njega bila i u dobru i u zlu, partner i podrška kroz pobede, poraze i izgnanstva. U svojim pismima on je pokušavao da situaciju izgladi koliko god je to mogao, trudeći se da joj objasni da je Frida bila samo afera i ništa više, a da je njegova jedina i prava ljubav ona, Natalija.

"Ona mi je niko. Ti si mi sve. Nemoj, Nato, nemoj, molim te", pisao je supruzi Trocki.

Po svom povratku sa imanja Dijega Rivijere 1939. godine, strastveni ljubavnici su prekinuli vezu, a čija je bila inicijativa, nikada nije otkriveno. Neki smatraju da je za kraj zaslužan upravo Dijego, dok drugi kažu da je tačku na aferu stavio Lav, koga je saznanje da je povredio suprugu veoma zabolelo. Bilo kako bilo, nakon raskida je Frida sva pisma koja joj je pisao Trocki vratila, a uz njih poklonila i svoj autoportret.

image