Magazin

Na nebu iznad Niša zabeležen prizor kakav se sreće jednom u 80 hiljada godina (FOTO)

Kometa veka, kojoj treba čak 80 hiljada godina da bi napravila krug oko Sunca, uočena je, kako se veruje, večeras na nebu iznad Niša.
Na nebu iznad Niša zabeležen prizor kakav se sreće jednom u 80 hiljada godina (FOTO)© Canva / shaunl

Na nebu iznad Niša večeras je, kako se veruje, uslikana kometa C/2023 A3 (Tsuchinshan - Atlas), koja će, u zavisnosti od vremenskih prilika i svetlosnog zagađenja, biti vidljiva golim okom u periodu od 12. do 30. oktobra. Prethodno je ona uočena i na nebu iznad Bosne i Hercegovine, preneli su lokalni mediji.

Doktor Gregori Braun, stariji astronom u Kraljevskoj opservatoriji Grinič, naveo je za britanski portal Gardijan da se veruje da ova kometa stiže iz Ortovog oblaka, koji se nalazi na samoj granici solarnog sistema.

Poslednji put kometa je bila vidljiva sa Zemlje dok su na njoj još živeli neandertalci, odnosno pre 80.000 godina. Naučnici su naveli da će kometa biti vidljiva kroz "dva prozora".

Prvi je bio između 27. septembra i 2. oktobra, kada je kometa bila vidljiva na istoku, neposredno pr izlaska sunca. Tokom drugog, koji traje od 12. do 30. oktobra kometa je vidljiva na zapadu, odmah nakon zalaska sunca, prenosi Tanjug.

image