Magazin

Kiseli krastavci i sladoled: Čežnja za pojedinim namirnicama u trudnoći ima i svoje naučno objašnjenje

Čak 90 procenata trudnica je makar jednom tokom trudnoće iskusilo želju da pojede nešto neobično. Kiseli krastavčići, nespojive kombinacije slatkih i slanih namirnica (poput pomfrita i sladoleda ili lubenice i kozjeg sira) - sve ovo je samo početak beskonačnog spiska hrane za kojom trudnice širom sveta žude. Šta se krije iza ovog fenomena? Nezasitost ili nešto drugo?
Kiseli krastavci i sladoled: Čežnja za pojedinim namirnicama u trudnoći ima i svoje naučno objašnjenje© Canva / alexandraivankovich

Žudnja za neobičnim namirnicama obično se javlja u prvom trimestru trudnoće, kada se žena adaptira na drugo stanje. Tada u njenom telu "divljaju" hormoni i istovremeno dolazi do promene u krvnoj slici. Promenama koje dovode do želje za pojedinim vrstama namirnica i neprehrambenih supstanci. Odupreti se ovom nagonu često je veoma izazovno, gotovo nemoguće, ali stručnjaci upozoravaju da je od velike važnosti i za zdravlje buduće mame i za zdravlje deteta, čiji se odganizam tek razvija.

Otkud žudnja za kiselim krastavčićima i slanom hranom

Najčešće trudnice žude za slanom hranom, a ova želja, iako zvuči pomalo nelogično, često je signal da njihovom telu nedostaje voda. "U trudnoći se potreba organizma za vodom povećava za oko 150 procenata. Međutim, većina trudnica ne unosi više tečnosti", navodi Melani MekGrejs, prenatalni nutricionista. Konzumacijom slane hrane u organizam dospeva so, koja potrebnu vodu zadržava, ali to nije najbolje rešenje. "Idealno bi bilo suprotno - povećati unos vode", objasnila je ona.

Žudnja za dezertima se objašnjava nedostatkom ovog minerala

Mnoge trudnice žude i za hladnim dezertima, poput sladoleda, milkšejkova, kolača i slično. Ove namirnice su bogate ugljenim hidratima, a želja za njima javlja se najčešće kada dolazi do fluktuacija nivoa šećera u krvi. "Istovremeno, žudnja za dezertima koji u svojoj osnovi imaju mleko i mlečne proizvode može ukazivati na nedostatak kalcijuma u organizmu", navodi Lora Atia, prenatalni nutricionista. Međutim, a ukoliko potreba za kalcijumom zaista postoji, uvek je bolje opredeliti se za zdraviji izvor ovog minerala.

Manjak gvožđa budi želju za najrazličitijim namirnicama (i ne samo namirnicama)

Još jedna namirnica koja se trudnicama često jede jeste crveno meso. Žudnja za njime je, u većini slučajeva, nedostatak gvožđa - minerala koji je neophodan za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca i ključan za transport molekula kiseonika kroz organizam. Osim toga, nizak nivo ovog minerala može izazvati i žudnju za neprehrambenim supstancama (koje mogu, ali ne moraju biti izvor gvožđa), poput uglja, krede, leda i slično. Ovaj fenomen poznat je i kao Pika sindrom.

Žudnja za namirnicama u trudnoći je jača od uobičajenog osećaja gladi

Trudnice svoj nagon za određenim namirnicama često opravdavaju time da sada "jedu za dvoje". Međutim, ovakav stav je, po mišljenju stručnjaka, veoma pogrešan, pa i štetan po zdravlje kako majke, tako i deteta, prenosi Gardijan. Prekomerna težina, gestacijski dijabetes, problemi sa metabolizmom bebe samo su deo posledica. "Žensko telo je u mogućnosti da iznese trudnoću, stoga nije neophodno jesti za dvoje", objasnila je Alison Kumins, istraživač na Univerzitetu u Njukaslu.

image