Magazin

Dodirivanje trudničkog stomaka: Da li je po bontonu i kako bi buduće mame trebalo da se postave

Većini ljudi je trudnički stomak veoma simpatičan, a odupreti se želji "pomaziti" ga - predstavlja pravi izazov. Međutim, da li je ovaj gest po bontonu i šta o "maženju" stomaka misle same trudnice?
Dodirivanje trudničkog stomaka: Da li je po bontonu i kako bi buduće mame trebalo da se postave© Canva / pixelshot

Postavljanje ličnih granica je jedna od najvažnijih stvari u životu, a u periodu trudnoće te nevidljive granice su naročito važne. Pre svega zbog blagostanja trudnice, a samim tim i zdravlja bebe. 

Jedna od najučestalijih pojava, naročito u našem društvu jeste "maženje" trudničkog stomaka, koji tako okrugao i simpatičan prosto mami dodire. Kada i kome je to dozvoljeno, kao i na koji način se trudnica može "odbraniti" od neželjenih dodira objasnila je Jamila Musajeva, ekspert za bonton.

Dodirivanje trudničkog stomaka je zadiranje u privatnost

Za većinu budućih majki trudnički stomak svakako nije nešto što bi one želele sakriti. Međutim, to što je on tako "na izvol'te" ne znači da svako treba da ga dodiruje. Pogotovo ne nepoznati ljudi, i ne bez odobrenja trudnice. Ma koliko se to nama činilo simpatičnim, ovakav gest je po bontonu apsolutno neprihvatljiv.

"Dodirivanje trudničkog stomaka je zadiranje u intimni prostor žene", pojašnjava Musajeva u intervjuu za Foks Njuz Didžital. "Ovakav gest je dopušten samo partneru, braći, sestrama, roditeljima ili osobama koje sama žena smatra bliskim. Ni poznanici ili kolege ne bi trebalo to da rade bez saglasnosti.

Osim toga, veoma je važno imati u vidu i kulturološki i verski aspekt ovakvog čina. U pojedinim društvima dodirivanje žene koja sa kojom niste u krvnom srodstvu ili porodičnim odnosima može biti uvredljivo, pa čak i kažnjivo. Stoga, se uvek treba uveriti da se ne krše ničije etičke i moralne norme, ali i lične preference.

Kako se izboriti sa neželjenim dodirivanjem stomaka 

Trudnicama koje ne žele da se njihov stomak dodiruje, Musajeva preporučuje korišćenje verbalne i neverbalne komunikacije koja jasno i nedvosmisleno pokazuje da fizički kontakt nije poželjan. "Sasvim je u redu reći da ne volite da vam neko dodiruje stomak. Ali, nemojte biti neprijatni, već to kažite kulturno i sa osmehom", savetuje ona.

Kada je neverbalna komunikacija u pitanju, govor tela igra presudnu ulogu. Ukoliko ne volite "maženje" stomaka, uvek ga možete prekriti rukama tako da onaj ko poželi da ga bez saglasnosti dodirne, dodirne ruke umesto stomaka. Takođe, možete i pristojno zaustaviti neželjene dodire tako što ćete blago odmaći ruke.

image