Magazin

Psi mogu da "namirišu" trudnoću svojih vlasnica

Povezanost između vlasnika i njihovih pasa već vekovima intrigira društvo i naučnike: oni su odani, izuzetno emotivno vezani i sposobni da komuniciraju na veoma zanimljiv način. Međutim, postoji jedna posebna "veština" koju poseduju psi - oni mogu osetiti, "namirisati" trudnoću svojih vlasnica i pre nego što one saznaju da su u drugom stanju.
Psi mogu da "namirišu" trudnoću svojih vlasnica© Canva / bulentumut

O neverovatnim sposobnostima pasa i njihovom izuzetno prisnom odnosu sa vlasnicima pisali smo već bezbroj puta, i taman kada smo pomislili da nas više ništa ne može iznenaditi nakon saznanja da su oni u stanju da odglume da se ne osećaju dobro samo kako bi dobili malo više pažnje nego obično, stiglo je još jedno iznenađenje.

Ovi četvoronožni članovi porodice mogu namirisati trudnoću svojih vlasnica! Kako je to uopšte moguće, koliko su psi precizni u određivanju drugog stanja i kako nam pokazuju da su "namirisali" buduću prinovu?

Kako psi "nanjuše" trudnoću svojih vlasnica

Brojna istraživanja su pokazala da psi naslućuju trudnoću svojih vlasnica na osnovu promena u njihovom mirisu, koje nastaju kao posledica mnogobrojnih hormonskih promena u telu. Četvoronožni drugari su veoma vešti u "čitanju" govora tela i prepoznavanju razlika u pokretima vlasnika, pa tako veoma lako primećuju i promene u ponašanju i svakodnevnoj rutini.

Osim toga, svojom njuškom psi veoma lako mogu ustanoviti i razliku u telesnoj temperaturi vlasnika, a u stanju su da prepoznaju i promene u disanju. Iako naučnici ne mogu reći koliko su psi precizni u otkrivanju trudnoće, vlasnici pasa redovno na društvenim mrežama pišu o promenama u ponašanju pasa kojima oni svojim vlasnicama kao da govore da znaju da su u drugom stanju.

Kako psi pokazuju da su "namirisali" drugo stanje

Ponašanje pasa kada otkriju da je njihova vlasnica u drugom stanju se može razlikovati. Neki psi mogu postati više zaštitnički nastrojeni nego inače prema trudnici, pa čak i ležati i šapama "čuvati" trudnički stomak. Neretko psi postaju i nežniji prilikom maženja, mirniji i manje zahtevni, znajući da je vlasnici potrebno više odmora nego inače.

Pojedini psi, pak, mogu pokazati i znake anksioznosti i napetosti, kao da znaju da više neće biti centar sveta svojih vlasnika kada se pojavi beba. Naravno, kada na svet dođe prinova, i kuce postaju zaokupljene njome, pa onako kako su nekada čuvale svoje vlasnice, tako sada čuvaju dete.

image