Magazin

Aleksandrovski stub: Najviši monolit na svetu podignut u čast pobede ruske vojske nad Napoleonom

Jedan od zaštitnih znakova Sankt Peterburga, Aleksandrovski stub, nikao je u centru Severne prestonice zahvaljujući pobedi ruske vojske. I to ne bilo kakve pobede, već istorijski - nad vojskom čuvenog Napoleona. Od davne 1834. godine pa sve do danas ovaj spomenik ni jedan drugi nije nadmašio: on je bio i ostao najviši monolitni monument i pravo čudo inženjerstva.
Aleksandrovski stub: Najviši monolit na svetu podignut u čast pobede ruske vojske nad Napoleonom© РИА Новости / Рудольф Кучеров

Na Dvorskom trgu, tik ispred jednog od najlepših muzeja na svetu, Ermitaža, nalazi se još jedna turistička atrakcija - čuveni Aleksandrovski stub sa anđelom na samom vrhu. Ovaj gigant je po svemu poseban: visok je 47 i po metara i težak neverovatne 704 tone, a bez obzira na svoje gabarite on stoji sam po sebi, bez ikakvih nosača ili sistema stabilizacije. 

Pravljenje spomenika bila je (skoro) nemoguća misija, ali se skulptor snašao

Proces izrade ovog jedinstvenog monumenta trajao je jako dugo:naći dovoljno veliki komad roze granita bilo je izazov svoje vrste, a nakon što je on konačno pronađen, utrošeno je još oko pola godine na njegovu obradu. Skulptor Monferan, koji je konstruisao ovu gromadu, samostalno je motrio na čak 250 zaposlenih koji su brusili kamen, vodeći računa da sve bude "pod konac".

Pošto je čitav spomenik napravljen, pred idejnim tvorcem stajao je još teži zadatak - da pronađe način da sve elemente transportuje do centra grada i tamo ih postavi. Od tvornice do mesta na kome je trebalo da se uzdigne, spomenik je putovao posebnim teretnim brodom, a u njegovu montažu je bilo uključeno preko 2.400 stručnjaka.

Skulptor je na ličnom primeru morao da dokaže da se spomenik neće srušiti 

Da bi se impozantna tvorevina postavila, radnicima je bilo potrebno oko sat i po vremena, a nad gradom se, sa visine od gotovo 50 metara, 30. avgusta 1834. godina nadvio jedan od anđela čuvara. Ali, umesto divljenja, monument je u narodu izazvao strah i paniku. "Pa, ovo nikako nije pričvršćeno, ovo će se srušiti koliko sutra", mislili su žitelji Peterburga.

Narod je masovno počeo da izbegava jedan od glavnih trgova grada. Objašnjenja nisu urodila plodom, i onda je Monferan došao na ideju: dokazaće narodu da je njegov spomenik stabilan na sopstvenom primeru! Skulptor je tada počeo svaki dan da šeta oko spomenika sa svojim ljubimcem, sve dok stanovnicima grada nije ulio poverenje da je trg savršeno bezbedan. 

Anđeoski lik je otelotvorenje imperatora Aleksandra I

Na samom vrhu Aleksandrovskog stuba, na visini od preko 40 metara, nalazi se figura anđela visoka prekok 4 metra. U levoj ruci on drži krst, dok je desna okrenuta ka nebu. Lik čuvara Sankt Peterburga neverovatno podseća na imperatora Aleksandra I, a njegov pogled uprt je ka zemlji - kako bi u svakom trenutku video sve što se na njoj dešava.

Da li je ovo slučajnost? Ne, nije. Pobeda nad Napoleonovom vojskom 1814. godine odigrala se baš za vreme vladavine Aleksandrove vladavine Carskom Rusijom. Osim toga, cara su u krugu porodice često nazivali "naš anđeo", zbog njegovog mirnog karaktera i blage naravi - stoga, bilo je sasvim logično da jednom od najimpresivnijih spomenika sveta bude upravo ovaj ruski vladar.

image