Magazin

Tradicionalna ruska pletenica: nekada znak vernosti i časti, a danas veliki trend

Ovaj stil je nekada imao duhovni značaj, a danas je jedan od najpopularnijih načina stilizovanja kose. Savršen je za sve prilike, bilo da je poslovni sastanak ili praznična proslava.
Tradicionalna ruska pletenica: nekada znak vernosti i časti, a danas veliki trend© Pexels/Dominika Roseclay

Iako su pletenice uvek bile u modi, ovaj trend se posebno proširio ove godine. Na kratko su bile simpatičan letnji detalj, ali pojavljuju se i kao deo zimskog stila, uz dodatak trakica. 

@twodahloo Replying to @Tara L’Orange ♬ Oh Honey - Delegation

Nekada su različite pletenice imale duhovnu simobliku i bile su odraz društvenog statusa u Rusiji. U prethodnom veku se moglo znati da li je žena slobodna, verena ili udata samo po izgledu njene kose. Nije bilo uobičajeno videti opuštenu kosu na ženi u javnosti - to bi bio današnji ekvivalent nošenju pidžame u javnosti.

Zbog toga je kosa Ruskinja uvek bila sređena. Slobodne žene su nosile jednostavnu pletenicu, a kada bi bile verene, u nju bi uplele jednu trakicu u boji. Dve trakice su značile da su njeni roditelji odobrili brak. Kada bi postala udata žena, mogla je da nosi dve pletenice. Prema tradiciji, nevesta bi otplela frizuru na prvo bračno veče kao simbol početka novog života a u ceremoniji bi učestvovao njen brat, prijateljice ili mladoženja. Udate žene nikada nisu smele da pokazuju puštenu kosu u javnosti, već su kombinovale pletenice sa kapama ili kokošnikom.

U ruskoj kulturi, ali i mnogim drugim, kosa je označavala snagu i čast. Povući nečiju pletenicu ili odseći je, bili su izuetno uvredljivi ili kažnjivi gestovi. Takođe, udovice bi ponekada same odsekle svoje pletenice, kao znak da ne nameravaju da se ponovo udaju. U tradicijama mnogih slovenskih regiona, negovana kosa je bila vrsta talismana. Briga o kosi je bila važna lekcija za devojke koja se učila od malih nogu.

Osim pristojnosti, veliki razlog zabranjivanja raspuštene kose bila je duhovna zaštita od negativnih energija i uroka. Izuzetak bi bili pojedini folklorni festivali, kao što je Ivanjdan. Tada je kosa bila puštena radi uspostavljanja bolje veze sa duhovnim svetom.

Pletenice danas nemaju toliki kulutrološki značaj - svako može da ih nosi i tretira kao estetski detalj. Ipak, lepo je znati da nešto što je danas samo ''ukras'' nekada bio simbol nečije tradicije i života.

image