Magazin

Najmanje naseljeno ostrvo na svetu je dovoljno samo za jednu sobu (FOTO)

Ostrvo se prostire na nešto više od 3.000 kvadratnih metara, što znači da bi jedan pogrešan korak mogao posetioce da odvede u prohladne vode zaliva. Malo je veće od standardnog teniskog terena, a pored kućice tu je i drvo, žbun i plaža.
Najmanje naseljeno ostrvo na svetu je dovoljno samo za jednu sobu (FOTO)Getty © Matt Champlin

Ostrvo dovoljno za sobu (Just Room Enough Island) u blizini zaliva Aleksandrija u državi Njujork je najmanje naseljeno ostrvo na svetu, a ime ga najbolje opisuje - minijaturno je i ima prostora samo za jednu kućicu.

Porodica Sizeland kupila je ostrvo pedesetih godina prošlog veka i namera je bila da naprave kućicu za odmor. Pored te građevine, na malom prostoru se nalaze drvo, žbun i mala peščana plaža. Iako je fizički izolovano, plan porodice se uglavnom izjalovio jer je neobično malo ostrvo postalo popularna atrakcija za krstarenja rekom.

Ostrvo je poznato i kao Hub, a leži na reci Sent Lorens i deo je zaliva sela okruga Džeferson u Njujorku. Takođe je deo lanca Hiljadu ostrva, koji se sastoji od 1.864 ostrva koja se protežu 50 milja duž granice između Kanade i Sjedinjenih Američkih Država, piše Exspress UK. Da bi se kvalifikovao kao ostrvo u regionu, deo treba da ostane iznad nivoa vode tokom cele godine i da ima najmanje jedno drvo, a popularno ostrvo ispunjava ove kriterijume. Većina Hiljadu ostrva nije otvorena za posetioce, a do nekoliko njih se može doći samo čamcem. Turisti mogu rezervisati izlete brodom da bi videli ostrva sa vode.

Ostrvo dovoljno za sobu je upola manje od britanske Bišop Roka, koje je ranije bilo najmanje naseljeno ostrvo na svetu pre nego što je izgubilo titulu 1982. godine nakon što je njegov svetionik automatizovan i više nije potrebe za radnom snagom.

Svako od Hiljadu ostrva ima fascinantnu istoriju, te treba spomenuti i ostrvo Hart, gde se nalazi obnovljeni zamak Boldt. Bivšu vilu je 1904. godine sagradio Džordž Bolt, hotelski milioner, kao poklon svojoj supruzi, piše Sydney Morning Herald.

image