Utešna hrana, ona koju volimo da jedemo kada smo pod stresom, samo pogoršava nivo stresa
Suočavanje sa stresnim situacijama svako procesuira na svoj način - neki se posvete treningu, neki izađu sa društvom da razbistre misli, a neki utehu traže u hrani. "Hrana koju jedemo utiče na naš mikrobiom na pozitivan ili negativan način", objašnjava doktor Uma Naido. "Balansiran mikrobiom umanjuje nivo upalnih procesa u mozgu i time poboljšava raspoloženje, doprinosi koncentraciji i prilivu energije, a ujedno i redukuje stres". Koje se to namirnice najčešće konzumiraju kada smo pod stresom i da li su i koliko one uopšte efikasne u poboljšanju raspoloženja?
Kafa, čaj, energetski i drugi napici sa kofeinom
"Ako ste skloni anksioznosti i burnom reagovanju na stresne situacije, kofein će ovo samo pogoršati, jer on podiže nivo hormona stresa, kortizola. Kofein je stimulant koji je ujedno i okidač za lučenje adrenalina i drugih hormona stresa, pa je reakcija organizma na tenzičnu situaciju nakon popijene kafe samo još intenzivnija", naveo je nutricionista Rob Hobson. Dodatno, kofein povećava broj otkucaja srca i krvni pritisak, koji oponašaju prirodnu reakciju organizma na stres. Kofein se, pored kafe, može pronaći i u drugim napicima, pa bi stoga u stresnim situacijama bilo poželjno izbegavati i čajeve, energetske napitke, suplementaciju koja se koristi pre treninga (privorkaut) i slične napitke.
Alkoholna pića
Iako ispijanje vina, piva, koktela i drugih alkoholnih napitaka nakon napornog radnog dana zvuči kao sjajna ideja, u stvarnosti je efekat ovih pića potpuno suprotan - oni samo pogoršavaju osećaj anksioznosti i preplavljenosti negativnim emocijama. Ovakvo dejstvo alkohola stručnjaci objašnjavaju njegovim uticajem na hipotalamusno-hipofizno-nadbubrežnu osovinu (HPA osovinu), koja se obično aktivira u životno opasnim situacijama. Drugim rečima: nakon što popijemo piće, naš mozak dobija signale da smo u opasnosti, nakon čega on reaguje povećanjem nivoa kortizola, koji čini da se osećamo kao da smo pod stresom.
Slatkiši i slane grickalice
Pronalaženje utehe u tortama, kolačima i sladoledima je uobičajena praksa, ali preterana konzumacija slatkiša neće doneti ništa dobro - kratkoročno će samo intenzivirati osećaj nelagode i nemira, a dugoročno može dovesti i do gojaznosti, dijabetesa i drugih pratećih oboljenja. "Hrana i pića sa dodatim šećerima dovode do ubrzanog porasta nivoa šećera u krvi, čija velika količina izaziva preteranu osetljivost, zabrinutost i niz drugih negativnih osećanja", upozoravaju stručnjaci. Istovremeno, konzumacija previše slanih grickalica negativno utiče na krvni pritisak i zadržavanje vode, kao i na način na koji organizam odgovara na nivo hormona, zbog čega postajemo džangrizavi i anksiozni, prenosi Hafington Post.
Umesto tih namirnica pojedite ove - osećaćete se bolje
Dobra vest je da postoje namirnice koje nam zaista mogu podići raspoloženje i smanjiti stres, a da su pritom one i zdrave i nutritivno bogate. Hrana bogata probioticima i prebioticima, poput jogurta i povrća, kao i namirnice bogate omega-3 masnim kiselinama, kao što je riba ili koštunjavo voće se preporučuju onima koji su pod stresom. Takođe, osećaj anksioznosti ublažavaju namirnice bogate vitaminom C, poput citrusa, kivija, paprika, kao i one u kojima se sadrži velika količina vlakana (maline, kruške, brokoli i drugi zeleniš, kao i mahunarke).