Magazin

Iznenađujuće, ali od ovih namirnica ćete biti samo još gladniji

Kada ste gladni, verovatno tražite bilo koju namirnicu koja može da bude dobar izvor energije, a po mogućstvu, to će biti zdrave opcije: Jabuka, krekeri, voćni sok, jogurt... Međutim, upravo ove namirnice mogu biti veći "krivci" nego spas i postići kontra efekat. Zašto vas ova hrana može učiniti gladnijim i kako da pronađete bolje alternative za užinu?
Iznenađujuće, ali od ovih namirnica ćete biti samo još gladniji© Pexels/Arina Krasnikova

Da li uvek "gladujete" samo pola sata nakon doručka? Da li pojedete "zdravu" užinu koju ste poneli sa sobom, pa nakon nekoliko minuta se osećate kao da ništa niste jeli? Ako je odgovor "da", to može da znači da sta napravili pogrešan izbor namirnica. Ako želite duže da budete siti, stručnjaci za portal "Basl" su objasnili da je bolje da izbegavate:

Žitarice za doručak

Žitarice su možda brza i praktična za doručak, ali nisu uvek najbolji izbor. To su obično rafinisana zrna koja se brzo vare i apsorbuju, što može dovesti do naglih skokova šećera u krvi, pa ubrzo nakon toga, gladi.

Da biste duže bili siti, oslonite se na proteine ujutru. Probajte kombinacije poput ovsenih pahuljica sa puterom od kikirikija, sendvič sa jajima, avokadom, sirom... Ako želite da jedete žitarice, i to je sasvim u redu, ali zapamtite da ih uparite sa proteinom da biste imali energije celo jutro.

Hleb i druga peciva

Kada pojedete hleb, brzo ćete se zasititi. Isto važi i za kroasane, đevreke... Ali ipak, koliko god je ova hrana popularna za doručak, ona nije uvek odlična ideja ako je vaš cilj da se osećate energično narednih nekoliko sati.

Ova hrana izaziva skok šećera u krvi, tako da vaše telo mora da oslobađa dovoljno insulina da bi "pokrila" taj skok. To vas može učiniti gladnim, iako ste upravo jeli. Kao i u prethodnom primeru, ove namirnice možete jesti, ali je važno da ih uparite sa proteinom.

Voćni sokovi

Da li ste nekada osetili da je vaša energija pala nakon konzumiranja voćnog soka, da ste osećali drhtavost i iscrpljenost? Objašnjenje je, opet, vezano za šećer u krvi.

Voćni sok, posebno onaj bez ikakve pulpe, uglavnom sadrži sav šećer iz voća, bez korisnih vlakana. Na primer, kada pojedete celu jabuku, njena vlakna pomažu da se uspori apsorpcija fruktoze u vašem krvotoku, ali kada izvadite vlakna i napravite čist sok od jabuke, pijete "tečni šećer" zbog kojeg će vam šećer u krvi porasti, a zatim opasti (pa postajete veoma gladni).

Jogurt sa niskim sadržajem masti

Iako svi mislimo da je jogurt zdrav i može da nas zasiti, mnogi proizvođači pokušavaju da napraviju verziju ove namirnice sa malo masti, pa da je promovišu kao "zdraviji jogurt". Međutim, u mnogim slučajevima, ovaj jogurt sadrži dodatni šećer, kako bi se prikrio njegov stvarni ukus. Kao i u prethodnim primerima, ovo dovodi do naglog skoka i pada šećera u krvi, pa samim time i gladi.

Zbog toga je mnogo bolje da konzumirate jogurt na kome nije označeno da sadrži manje masti, da bi vaš nivo energije bude ujednačen. Ova mast nije "loša", već pomaže vašem telu da apsorbuje više vitamina D iz ovog proizvoda.

Krekeri

Krekeri, sami po sebi, takođe nisu uvek najbolji izbor. Jednostavni ugljeni hidrati u ovom obliku mogu u početku da izazovu skok šećera u krvi, ali to zatim brzo opada. Kada dođe do ovog "rolerkostera" u organizmu, ponovo ćete biti gladni.

Ako ćete da grickate krekere da biste se dodatno "napunili gorivom", obavezno ih uzmite sa proteinima, kao što su sir ili komadi delikatesnog mesa.

Jabuke

Iako su dobre kada vam treba brz nalet energije, nije preporučljivo da se oslanjate na ovo voće tokom dužeg vremenskog perioda. Jabuke su, naravno, zdrave, ali one su i dalje izvor šećera koji izaziva skok glukoze, oslobađanje insulina, pa zatim brz pad, jer se brzo vari. 

Iako je ovo dobra stvar za vaše telo, nije poželjna za naše nivoe gladi. Uz jabuku uvek dodajte puter od kikirikija, jogurt, sir ili druge izvore proteina. Ovo će pomoći da se uspori skok glukoze, manje insulina će se oslobađati i duže ćete ostati siti.

Žvake

Žvake nisu hrana, ali mnogi ljudi ih koriste kao "prvu pomoć" kada osete glad. Međutim, žvakanje može "prevariti" vaše telo, tako da ćete se osećati samo još gladnije, jer pokreće pljuvačne žlezde u vašem telu, što je zapravo prvi proces varenja. Drugim rečima, vaše telo može pomisliti da dolazi obrok, pa učiniti da se osećate gladnije nego što ste mislili.

image