Magazin

Kako odabir tanjira i pribora za jelo utiče na naš apetit, a samim tim i figuru

Kada je reč o mršavljenju, najčešće se fokus stavlja na to koje namirnice koristimo za pripremu jela, a ne na to iz kakvog posuđa jedemo i koji pribor kosristimo. Međutim, istraživanja su pokazala da upravo ovo može uticati na to kojom dinamikom napreduje proces gubitka neželjenih kilograma.
Kako odabir tanjira i pribora za jelo utiče na naš apetit, a samim tim i figuru© Canva / Timolina

Borba sa viškom kilograma se na momente može činiti kao borba sa vetrenjačama. Razloga može biti beskonačno mnogo: gubitak entuzijazma jer rezultati nisu vidljivi odmah, odsustvo podrške partnera, prijatelja i članova porodice, nenaviknutost na određene zdrave namirnice i tome slično.

Međutim, nekada je za mršavljenje potrebno ne samo hraniti se zdravo (ili zdravije), već i znati prevariti mozak. O tome kako nadmudriti sebe i pomoći organizmu u procesu gubitka kilograma, za Dejli Mejl govorila je nutricionista Ništa Patel.

Plavi tanjiri su "pun pogodak"

Većina ljudi u svojoj kuhinji preferira tanjire neutralnih boja, poput bele, bež ili sive. Međutim, istraživanja su pokazala da su tanjiri plave boje daleko preporučljiviji za one koji žele da smršaju. Zbog čega? Budući da plava boja ima dokazano umirujuće dejstvo na naš um i telo, ona utiče i na to kojom brzinom jedemo. Kada hranu konzumiramo sporije, nakon određenog vremena naš mozak percipira da smo dovoljno pojeli i da više nismo gladni, pa je i unos hrane (a samim tim i kalorija) manji.

Što je pribor manji - to bolje

Iako može zvučati čudno, veličina pribora kojim jedemo u velikoj meri utiče na količinu hrane koju tokom obroka unesemo u organizam. Studije koje su sproveli naučnici sa Kembridža pokazale su da su ispitanici jeli i do 8 procenata manje hrane po obroku kada su koristili manje kašike, viljuške i noževe nego inače. Objašnjenje leži u tome da se manjim priborom uzimaju manji zalogaji, te da se mozak u jednom trenutku prevari i pomisli da je pojeo mnogo hrane.

Veličina tanjira takođe igra važnu ulogu

Veličina je važna i kada su tanjiri u pitanju, a ne samo pribor. Iza ove tvrdnje stoji istraživanje objavljeno u naučnom magazinu Čikago Džornals, koje je dokazalo da konzumacija hrane sa manjih tanjira, odnosno tacni, dovodi do 30 procenata manjeg unosa hrane po obroku. Nutricionista Ništa Patel se na ovo istraživanje nadovezala i istakla da se odabirom manjih tanjira mozgu šalje signal da se više koncentriše na namirnice koje su u tanjiru, zbog čega brže dolazi do zasićenja.

image