Magazin

Ukusne a zdrave: Ove namirnice su zdravije nego što mislite

Neke vrlo ukusne namirnice su godinama na lošem glasu, kao što su puter, sir, krompir, te kada odlučite da se hranite zdravije, verovatno pomislite da vam je "zabranjeno" da ih jedete. Međutim, zdraviji režim ishrane ne bi trebalo da bude dosadan i neukusan, već u njega možete uključiti i ovu "lošu" hranu, koja ima iznenađujuće kvalitetne hranljive materije.
Ukusne a zdrave: Ove namirnice su zdravije nego što mislite© Pexels/Alexy Almond

Neke namirnice imaju lošu reputaciju, a to su uglavnom one koje preskačete kada odlučite d se hranite zdravo, ali to bi mogla biti greška. Brojna istraživanja su pokazala da su ovi "zlikovci" su nepravedno osuđeni, a neki od njih bi mogli biti čak i zdraviji za vas nego što ste u početku mislili.

Na kraju krajeva, većina zdravstvenih stručnjaka se slaže da označavanje hrane "dobrom" ili "lošom" nema koristi za zdravlje, a ni za ciljeve. Umesto stroge restrikcije (koja nikada ne deluje na duže staze), bolje je da uključite sledeće namirnice u ishranu i prilagodite ih svom režimu i ukusu, jer imaju brojne hranljive materije:

Krompir

Krompir je mnogima omiljena "nezdrava" namirnica, ali to ipak nisu samo prazni ugljeni hidrati. Krompir je zapravo bogat vitaminom C, kalijumom i vlaknima, a takođe i flavonoidima, karotenoidima i fenolnim kiselinama, koje, prema studijama, mogu zaštititi od kardiovaskularnih bolesti i raka, a istovremeno pružaju i antiinflamatorni efekat. Takođe je utvrđeno da skrob iz krompira poboljšava osetljivost na insulin i veoma je koristan za zdravlje crevnog mikrobioma.

Ono što je najvažnije je način na koji ga pripremate. Kada je kuvan na pari ili pečen sa korom, krompir je odlično povrće koje učestvuje u očuvanju zdravlja, a uz to ne mora da bude običan i dosadan obrok. Možete da ga kombinujete sa brokolijem ili paprikom, jogurtom ili pavlakom, kao i sa brojnim biljnim začinima koji će mu dati jedinstven ukus.

Da bi se formirao otporan skrob, ohlađeni krompir treba ostaviti da odstoji najmanje 12 sati nakon kuvanja, pre nego što se pojede. Pored toga, ako zaista želite da dobijete maksimalnu korist od krompira, razmislite o tome da ga uvek jedete sa korom.

Na kraju, ukoliko ste se zasitili domaćeg krompira, možete da isprobate i slatki krompir, koji je narandžaste boje, bogat je beta-karotenom i manje je kaloričan u odnosu na običan.

Jaja

Jaja imaju lošu reputaciju zbog visokog sadržaja holesterola, ali veliki broj dokaza sada pokazuje da holesterol u jajima možda zapravo ne utiče na ukupni nivo holesterola u krvi pojedinca, pa bi možda ipak trebalo dodati ih svakodnevnoj ishrani. Niskokalorični su izvor proteina i sadrže mnoštvo hranljivih materija kao što su holin, biotin i vitamin A. Osim što jaja mogu biti hranljiv i vredan deo uravnotežene ishrane, pružaju i kulinarsku raznovrsnost.

Mogu da se pripremaju na nekoliko načina, a mogu biti i sastavni deo drugih jela. Ipak, preporučuje se da se najčešće konzumiraju kuvana.

Maslac 

Visok sadržaj masti i holesterola u puteru obično znači da je "zabranjen" za one koji se brinu o zdravlju. Međutim, to bi moglo biti zdravije nego što mislite. Ne samo da sadrži mnogo korisnih masnih kiselina i vitamina rastvorljivih u mastima (poput vitamina A i E), već čak može pomoći vašem telu da apsorbuje hranljive materije rastvorljive u mastima i iz druge hrane.

Maslac je izvor buterne kiseline, koja može koristiti mikrobiomu da reguliše metabolizam i podstiče zdravlje creva. Ali možda najbolja zdravstvena korist putera je to što sadrži CLA (konjugovanu linolnu kiselinu), koja može povećati imunološku funkciju i imati svojstva protiv raka. Najvažnije je da ne preterujete.

Sir 

Sir možda nije prva hrana koja vam pada na pamet kada razmišljate o zdravoj ishrani, ali zapravo može biti dobar izvor kalcijuma, zdravih masti i proteina.

Takođe sadrži važne hranljive materije kao što su vitamin B12 i fosfor, a konzumiranje mlečnih proizvoda može čak smanjiti nivoe štetnog LDL holesterola i značajno smanjiti rizik od moždanog udara.

Najvažnije je da namirnica bude kvalitetna, kako biste imali najviše moguće dobrobiti. Visokokvalitetni sir takođe može da pruži probiotičke prednosti kada se pravi od fermentisanog mleka, a kako stručnjaci ističu, fermentisana hrana - poput kefira i kiselog kupusa - je još jedna dobra kategorija hrane. Bogata je probioticima koji podržavaju zdravlje creva i imunološku funkciju.

Italijanska hrana

Iako mnoga italijanska jela mogu biti puna nezdravih sastojaka, ovi obroci mogu biti zdravi. Ipak, sva italijanska hrana može imati zdravije alternative. 

Na primer, sos od paradajza koji se koristi u picama, pasti i lazanji sadrži biljni antioksidans likopen. U ova jela se uvek može dodati povrće, koristiti integralna testenina, izbaciti začini koji sadrže mnogo soli... Testenina se čak može zameniti tikvicama ili patlidžanima i sir na pici uvek može da bude visokog kvaliteta.

image